Republikeinen VS koersen onbedoeld af op hogere belastingen

Met stijgende verbazing wordt in Amerika gekeken naar wat wordt gezien als de strapatsen van de Republikeinen. De partij en haar kiezers worden steeds verdeelder en onvoorspelbaarder. Daardoor dreigen per 1 januari 160 miljoen Amerikanen meer belasting te moeten betalen. Bovendien is de strijd om de Republikeinse presidentskandidatuur uitgegroeid tot iets wat nog het meest lijkt op een eindeloze paringsdans.

John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.Beeld ap

De Republikeinse worsteling met zichzelf en de buitenwereld gaat inmiddels zo ver dat moeilijk valt te bepalen of het een tragedie is of een farce. Waarschijnlijk allebei.

Eind dit jaar loopt een tijdelijke verlaging van de loonbelasting af. Bijna iedereen in Washington is voor een verlenging, maar de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden ligt dwars. Zij verwierp dinsdag een door het Witte Huis gesteund plan van de Senaat. Dat hield in dat de verlaging alvast voor twee maanden wordt verlengd, waarna het Congres na het kerstreces verder onderhandelt over een verlenging met een jaar. Het plan werd in de Senaat gesteund door 39 Republikeinen.

Akkoord voor een jaar
Maar hun partijgenoten in het Huis willen geen verlenging voor twee maanden, ze willen een akkoord over een verlenging met een jaar. Volgens president Obama lukt dat nooit meer voor 1 januari. Om te voorkomen dat dan de belasting omhoog gaat was het daarom het beste, zei hij, om de belastingverlaging voor twee maanden te verlengen en in het nieuwe jaar verder te praten. 'Dit is geen poker, dit is geen spel.'

De voorzitter van het Huis, de Republikein John Boehner, wil nu met de Senaat onderhandelen over een compromis, maar de senatoren zijn met reces. Tenzij een list wordt bedacht, gaan miljoenen Amerikaanse werknemers vanaf 1 januari mogelijk 1.000 dollar per jaar meer belasting betalen. Dat is slecht voor de koopkracht en dus slecht voor het nog broze herstel van de economie.

Aan Boehner straks de taak om uit te leggen dat dit de prijs is die moet worden betaald voor wat in wezen slechts een procedureel geschil is. Bovendien worden de Republikeinen als voorvechters van lage belastingen verantwoordelijk voor een belastingverhoging. Tel uit je winst.

Tea Party

Boehner staat onder zware druk van de rechts-populistische factie van de Tea Party. Zij wil de belastingverlaging anders financieren dan de Senaat en het Witte Huis. Het is een patroon: dit jaar hebben zij als voorstanders van een kleine overheid elke begrotingskwestie aangegrepen om te proberen zware bezuinigingen af te dwingen. Steeds zoeken ze de rand van de afgrond op: in april dreigde een sluiting van overheidskantoren, in augustus scheelde het weinig of de regering had haar schulden niet meer kunnen aflossen en nu komt er een belastingverhoging aan die rampzalig is voor de economie.

Dezelfde conservatieve Republikeinen zijn er verantwoordelijk voor dat de strijd om wie straks Obama's uitdager mag worden in de presidentsverkiezingen een clowneske zoektocht is geworden naar de ideale conservatief. Geen enkele kandidaat kan hen blijvend bekoren. De laatste favoriet was Newt Gingrich, maar ook hij lijkt al weer op de terugweg. Alle smaken zijn nu bijna op. Rest nog de libertijn Ron Paul, de meest excentrieke van de kandidaten. Hij stijgt in de peilingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden