Republikeinen tegen olieboringen

President Bush is gisteren verrast door een opstand onder Congresleden van zijn eigen partij tegen zijn milieu- en energiebeleid. Zeventig Republikeinen stemden met de Democraten mee om een stokje te steken voor olieboringen voor de kust van Florida....

Het Huis van Afgevaardigden besloot dat er voorlopig geen vergunning mag worden afgegeven voor de boringen. Volgens experts bevat het veld, dat maar 40 kilometer uit de kust van Pensacola ligt, mogelijk 400 miljoen vaten olie.

De stemming was een zware tegenslag voor het Witte Huis dat zijn uiterste best had gedaan om de Congresleden over te halen het groene licht voor de boringen te geven. Ironisch was dat Bush' broer Jeb Bush, die gouverneur van Florida is, de Congresleden juist had opgeroepen tegen de boringen te stemmen.

Tom DeLay, een van de Republikeinse leiders in het Congres, probeerde de Republikeinse afgevaardigden in het gareel te krijgen met een ronkende tirade tegen de 'radicale' milieumaatregelen. Volgens de Republikijnse leider zouden die de Verenigde Staten kwetsbaar maken voor chantage door buitenlandse olieproducenten.

Het Huis van Afgevaardigden stemde gisteren verder voor het handhaven van een verbod op de winning van olie, gas en kolen in beschermde natuurgebieden. De regering-Bush wilde sommige natuurgebieden, zoals het Grand Staircase Escalante-park in Utah, openstellen voor exploitatie. Bush gebruikte daarbij het argument dat moderne winningstechnieken vrijwel geen schade voor het milieu zouden opleveren.

Milieugroeperingen waren opgetogen over de stemming, al moet de Senaat zich nog over de zaak uitspreken. Volgens de milieugroeperingen is het een teken dat er ook binnen de Republikeinse partij onrust bestaat over het milieubeleid van Bush.

De president zelf pleitte gisteren nog eens voor het opvoeren van de olieproductie. 'Zolang auto's en vrachtwagens nog op benzine rijden, hebben we olie nodig en zullen we thuis meer moeten produceren', zei hij.

Bush bracht juist een bezoek aan een natuurpark om te laten zien dat zijn regering veel aandacht heeft voor het milieu. Hij beklemtoonde dat hij extra geld voor natuurparken had uitgetrokken, maar volgens milieuactivisten is de keerzijde dat hij op andere milieuprogramma's flink heeft bezuinigd.

Het was de derde keer binnen een paar weken dat hij een natuurpark aandeed. De bezoeken, waarbij Bush steevast een groenig overhemd draagt, zijn duidelijk bedoeld om tegenwicht te bieden aan de kritiek dat hij de voorrang geeft aan de olie-industrie boven het milieu.

Uit een opiniepeiling bleek deze week dat veel Amerikanen vinden dat Bush en vice-president Cheney te sterk op de hand zijn van de olie-industrie. Beiden zijn zelf afkomstig uit de oliesector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden