Republikeinen presenteren nieuwe wet: zorgverzekering niet meer verplicht

De Republikeinen hebben maandag hun nieuwe plannen gepresenteerd om Obamacare op de schop te nemen. Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is dat een ziekteverzekering niet langer verplicht wordt voor Amerikanen. Het huidige zorgstelsel zou binnen drie jaar voor een groot deel vervangen moeten zijn door een nieuw systeem.

Beeld REUTERS

Het Republikeinse wetsvoorstel voorziet in de bijna volledige afschaffing van Obamacare, en werd opgesteld in samenspraak met de Trump-regering. De belangrijkste wijziging is dat Amerikanen niet meer verplicht verzekerd hoeven te zijn voor ziektekosten. Boetes voor onverzekerden komen te vervallen. Het nieuwe ziektekostenstelsel moet de overheid minder geld gaan kosten.

'Het is tijd om de bladzijde om te slaan en ons gezondheidssysteem te redden van deze rampzalige wet', zei Paul Ryan, de voorzitter van het Huis, over de 'Affordable Care Act' van voormalig president Barack Obama. Die wet uit 2010, beter bekend als 'Obamacare', verplicht elke Amerikaan een ziekteverzekering af te sluiten en was voor Obama een hoogtepunt van zijn regeerperiode. Hij wilde de miljoenen Amerikanen helpen die geen zorgverzekering konden betalen en daardoor onverzekerd waren.

Wens

Waar Obamacare werkt met inkomensafhankelijke subsidies voor het aankopen van een verzekering, stellen de Republikeinen belastingvoordelen voor op basis van leeftijd. Die zouden mensen moeten helpen een zorgverzekering te kopen. Het blijft voor jonge mensen mogelijk om tot hun 26ste onder de verzekering van hun ouders te vallen. Ook mogen verzekeraars hun klanten nog steeds niet discrimineren omwille van hun medische geschiedenis.

Met een nieuwe zorgverzekeringswet gaat een lang gekoesterde wens van veel Republikeinen en president Trump in vervulling. Daarvoor moet de nieuwe wetgeving wel door het Congres geloodst worden. Het is niet zeker of in de Senaat genoeg steun voor het plan is, ondanks een kleine Republikeinse meerderheid. De Democraten waarschuwden de Republikeinen dat hun hervorming van Obamacare het hele gezondheidszorgsysteem in chaos zal storten. Door de 'Affordable Care Act' konden 20 miljoen voorheen onverzekerde Amerikanen een gezondheidsverzekering afsluiten.

Demonstranten die willen dat Obamacare blijft.Beeld anp

Meer over Obamacare

Zo kunnen de Republikeinen Obamacare ontmantelen
In het Amerikaanse Congres is het gevecht rond Obamacare nu echt losgebroken. Terwijl Republikeinen de eerste acties ondernemen om de omstreden zorgwet in te trekken, bezoekt president Obama het Capitool om zijn belangrijkste nalatenschap te verdedigen. De Senaat heeft inmiddels een eerste stap gezet om de wet alvast een kopje kleiner te maken. Welke stappen zijn er allemaal nodig om Obamacare de genadeklap te geven?

Vernieuwd Amerikaans congres opent jacht op Obamacare
Het jachtseizoen is geopend. Begin januari begon het vernieuwde Amerikaanse Congres aan zijn nieuwe jaar. Het eerste doelwit van de Republikeinse meerderheid is Obamacare.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden