Republikeinen hebben 9de kandidaat: Rick Perry

De Republikeinen krijgen er morgen nog een kandidaat bij voor de presidentsverkiezingen van 2012. Rick Perry, op dit moment de langstzittende gouverneur van Texas ooit, zal officieel bekendmaken dat ook hij een gooi gaat doen naar de functie van 'leider van de vrije wereld'. Dat is gisteren door zijn woordvoerder gemeld.

Beeld ap

Perry is bij voorbaat zeker niet kansloos in het verdeelde Republikeinse veld van nu in totaal negen kandidaten.

Het is een geloofwaardige kandidaat. Perry is voor belastingverlaging - een stokpaardje van veel Republikeinen - en kan goede sier maken met de economische groei die Texas de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Daarnaast - ook belangrijk voor het behoudender deel van de Verenigde Staten - is hij conservatief of sociaal vlak. Perry heeft sterke banden met enkele evangelische leiders en invloedrijke christenen; iets dat bij de verkiezingen een belangrijke rol kan spelen.

Tea Party
Perry was een van de eerste bekende politici die zijn sympathie toonde voor de Tea Party-beweging; al in 2009 woonde hij een bijeenkomst bij. Ook liet hij zich daar positief uit over sprekers die pleitten voor de afscheiding van Texas. Verder voerde hij in Texas een anti-abortuswet door, en sneed hij enorm in de kosten van de overheid zonder daarbij de belastingen te verhogen. Vooral op zorg en onderwijs werd bezuinigd.

Perry lijkt in alles de tegenpool van de huidige president Obama. Obama groeide op op Hawaii, Perry is een Texaan die groot werd in een klein dorp op het platteland, waar niets anders was dan 'school, de kerk, en de scouting', zoals hij zelf zei. Amerikaanser kan bijna niet. Het geloof speelt bij Perry ook een veel grotere rol dan bij Obama. Onlangs riep hij op tot een nationaal gebed. God zou de Amerikanen moeten redden nu ze 'stuurloos zijn op een zee van moreel relativisme'.

Niet onverwacht
De pre-aankondiging van zijn kandidatuur kwam op een zorgvuldig getimed moment; vlak voordat het debat tussen de andere acht Republikeinse kandidaten begon. Zo kon Perry mooi wat van de aandacht voor het debat wegsnoepen.

Dat Perry mee gaat doen, komt niet onverwacht. Al sinds de lente speelde hij met de gedachte en de aankondiging. Hij bezocht mogelijke donoren van New York tot Californië en gaf speeches waarin hij niet naliet te melden hoe verantwoordelijk hij om is gegaan met het Amerikaanse belastinggeld.

Deze dagen bezoekt hij New Hampshire, South Carolina én Iowa, waar de andere kandidaten nu al met elkaar in gevecht zijn. De aanstaande presidentskandidaat zal daar onder andere de geboortestad van die andere kandidaat, Michele Bachmann (Tea Party), bezoeken.

Romney
Mitt Romney - de belangrijkste Republikeinse kandidaat tot nu toe - zal niet blij zijn met de entree van Perry op het strijdveld. Romney is bij veel kiezers niet populair vanwege zijn soms wisselende standpunten en zijn steun voor een gezondheidszorgplan in thuisstaat Massachusetts. Volgens critici heeft dat plan verdacht veel weg van het door Republikeinen zo gehate Obamacare. Een nieuwe sterke conservatieve kandidaat kan Romney daarom missen als kiespijn.

Problemen
Problemen heeft Perry echter ook. Veel kiezers zullen het hem niet in dank afnemen dat hij welwillend stond tegenover de gedachte Texas los te maken van de rest van de VS. Ook begint hij met een budgetachterstand. Andere kandidaten zijn al maanden geld aan het ophalen en hebben een gevulde kas. Perry moet vanaf nul beginnen.

Beeld afp
Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld ap
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden