Republikeinen gepolst over boetedoening door Clinton

Stafleden van het Witte Huis hebben laten doorschemeren dat president Clinton mogelijk bereid is voor het Congres te getuigen en misschien zelfs een boete te betalen in ruil voor de toezegging dat er geen afzettingsprocedure tegen hem wordt ingesteld....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

Clintons staf voelt zich gesterkt door de reactie van het Amerikaanse publiek op de televisiebeelden van het verhoor van de president. Volgens een opiniepeiling van CNN en de krant USA Today is de waardering voor Clinton als president na de uitzending met zes punten gestegen tot 66 procent. Het aantal Amerikanen die voor het afzetten van Clinton zijn, daalde van 35 naar 32 procent.

Uit een ander opinie-onderzoek blijkt dat 70 procent van de ondervraagden alle begrip had voor Clintons weigering in te gaan

op gedetailleerde vragen over

zijn seksuele contacten met Lewinsky.

Het lijkt erop dat het Witte Huis de onverwachte windstilte nu probeert uit te buiten om een akkoord te sluiten met de Republikeinen in het Congres. Volgens senator Bob Kerry heeft Clintons stafchef Erskine Bowles belangstelling getoond voor zijn voorstel om de president onder ede te laten verhoren door het Congres.

Ook de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, heeft met Kerry overleg gevoerd om te peilen wat het Witte Huis te bieden heeft in ruil voor het afblazen van een mogelijke impeachment-procedure.

Een van de voorstellen die Witte-Huismedewerkers onderzoeken om een impeachment-procedure af te kopen is dat het Congres een officiële berisping uitdeelt aan Clinton en hem een boete oplegt van 4,4 miljoen dollar. Dat is het bedrag dat het onderzoek van speciaal aanklager Starr naar de Lewinsky-affaire tot nog toe heeft gekost.

Het is nog onduidelijk of Clinton daar zelf mee akkoord zal gaan. Ook is het nog onzeker hoe het idee zal vallen bij de Republikeinse Congresleden.

Velen zijn voor het in gang zetten van een impeachment-onderzoek. Een probleem is dat het

Witte Huis erop zou staan dat Starr dan definitief een punt zet achter zijn onderzoek tegen de president.

Clintons woordvoerder McCurry kondigde gisteren aan dat het Witte Huis een klacht bij het Congres zal indienen omdat Starr gunstig bewijsmateriaal over Clinton uit zijn rapport heeft weggelaten. Zo maakt Starr geen melding van Lewinsky's uitspraak voor de Grand Jury dat niemand heeft geprobeerd haar over te halen om te liegen over haar affaire met Clinton.

Onafhankelijke deskundigen wezen er ook op dat Starr Lewinsky's opmerking heeft weggelaten dat het haar vriendin Tripp was die met het idee op de proppen kwam een baantje van Clinton te eisen in ruil voor haar zwijgen over de affaire. Tripp werkte samen met Starrs team. Volgens Lewinsky heeft ze die raad nooit opgevolgd.

Pijnlijk voor Starr is ook dat Lewinsky tijdens haar verhoor voor de Grand Jury heeft verteld dat Starrs medewerkers haar geprobeerd hebben over te halen geheime opnamen te maken van haar gesprekken met Clintons secretaresse en 'misschien zelfs de president zelf'. Starr heeft dat tegengesproken.

Mogelijk staat het Amerikaanse publiek binnenkort een nieuwe vertoning van Clinton in de rechtszaal te wachten. De leden van de justitie-commissie moeten binnenkort besluiten over het vrijgeven van de video-banden van zijn verhoor in de zaak die Paula Jones tegen hem had aangespannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden