Republikeinen: frontale aanval op Obama's successen

AMSTERDAM - De Republieken openen vanaf woensdag pas echt de aanval op het beleid van president Obama. Nu zij - met het aantreden van het nieuwe Congres - de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, willen zij zo veel mogelijk plannen van Obama dwarsbomen of zelfs ongedaan maken.

Barack Obama tekent een wet tijdens zijn vakantie op Hawaii.Beeld photo_news

Eerste doelwit: 'Obamacare', de zo moeilijke bereikte hervorming van het zorgstelsel en grootste succes tot nu toe van de president. Nog voor zijn belangrijkste toespraak van het jaar, de State of the Union later deze maand, moet een wet om Obamacare ongedaan te maken in stemming zijn gebracht. De stemming moet er geen misverstand over laten bestaan: de Republikeinen hebben de macht in het Huis overgenomen.

Veto
Dat betekent overigens niet dat, wanneer de stemming inderdaad een overwinning voor de Republikeinen oplevert, Obamacare daadwerkelijk de prullenbak in kan. De Democraten hebben in de Senaat immers nog wel een (nipte) meerderheid, en Obama kan in het uiterste geval de herroeping nog vetoën.

Toch is er volgens Fred Upton, een Republikeinse afgevaardigde uit Michigan, geen sprake van symboolpolitiek, zei hij zondag bij Fox News. 'Als we deze stemming erdoor krijgen met een ruime meerderheid - en ik denk dat dat zal lukken -, dan legt dat een enorme druk op de Senaat om de uitslag wellicht te volgen.(..) Maar anders gaan we deze wet beetje bij beetje ontmantelen.'

Lege huls
De Republikeinen kunnen bijvoorbeeld de financiering van de wet hinderen, hoge medewerkers van de regering-Obama laten verschijnen voor allerlei onderzoekscomissies, en rechtzaken beginnen om 'Obamacare' ongrondwettelijk te laten verklaren.

Dat een stemming over Obamacare een van de eerste wapenfeiten is van het nieuwe Huis wekt geen verbazing. Veel Republikeinen zijn gekozen door in hun campagnes fel van leer te trekken tegen Obama's wet.

Maar ook andere plannen van Obama, zoals het limiteren van het uitstoten van broeikasgassen door electriciteitscentrales en olieraffinaderijen, zullen door het Huis worden gedwarsboomd.

Vrees voor stagnatie
De conservatieven zeggen verder vaart te willen maken met het wegwerken van de staatsschuld van 1,3 biljoen dollar (bijna 1 biljoen euro). Zij willen de werkloosheid bestrijden en de stagnerende economie op gang helpen.

Obama vreest dat de Republikeinen zo beducht zijn voor Democratisch succes dat ze met het oog op de presidentsverkiezingen samenwerking met de Democraten schuwen. Daardoor loopt de politieke machine vast en komt volgens Obama de vooruitgang in het geding. Hij herinnerde de nieuwbakken Republikeinse Congresleden daarom zaterdag aan hun 'gedeelde verantwoordelijkheid om dit land vooruit te helpen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden