Republikeinen eisen aftocht kandidaat na flater over verkrachting

Vooraanstaande Republikeinen hebben hun omstreden partijgenoot Todd Akin gevraagd zich terug te trekken uit de race om een zetel in de Amerikaanse Senaat. Het verzoek komt daags nadat Akin in een tv-programma zei dat vrouwen die het slachtoffer zijn van verkrachting, daar niet zwanger van kunnen raken.

Henrico Prins
De Republikeinse afgevaardigde Todd Akin, dit weekeinde in Missouri gefotografeerd met zijn echtgenote Lulli. Beeld ap
De Republikeinse afgevaardigde Todd Akin, dit weekeinde in Missouri gefotografeerd met zijn echtgenote Lulli.Beeld ap

Akin, nu nog lid van het Huis van Afgevaardigden, heeft intussen toegegeven spijt te hebben van zijn opmerking, maar zei ook zijn kandidatuur voor de Senaat te willen handhaven. In de staat Missouri neemt hij het op tegen de Democratische senator Claire McCaskill. Vooraf werd Akin de grootste kans toegedicht.

Druk opvoeren
President Barack Obama, die gisteren onverwachts een persconferentie gaf, voerde de druk op de Republikeinen op door Akins opmerking te bestempelen als een belediging. 'Verkrachting is verkrachting', aldus Obama. Volgens hem vormt Akins uitspraak een onderstreping van de gedachte 'dat we niet een stel politici moeten hebben, in meerderheid mannen, die gezondheidsbesluiten nemen namens vrouwen'.

Met de uitglijder van Akin hopen de blunders in de Republikeinse partij zich op. Dit weekeinde bleek dat het Republikeinse Congreslid Kevin Yoder vorig jaar naakt had gezwommen in het dankzij de Bijbel bekende Meer van Galilea in Israël, wat kan worden opgevat als belediging aan het adres van het orthodox-christelijke deel van de Republikeinse aanhang.

Onenigheid
Analisten denken dat Obama zijn hoogst zeldzame, onaangekondigde persconferentie uitgerekend gisteren gaf om de onenigheid in de Republikeinse partij nog wat aan te wakkeren. De president had de laatste tijd kritiek gekregen omdat hij zich de afgelopen maanden nauwelijks wilde uitlaten over de verkiezingsstrijd, terwijl zijn Republikeinse opponent Mitt Romney op dat vlak voortdurend van zich laat horen.

President Obama gisteren tijdens zijn verrassings-persconferentie in het Witte Huis, waar hij de druk op de Republikeinse partij nog wat verder opvoerde. Beeld EPA
President Obama gisteren tijdens zijn verrassings-persconferentie in het Witte Huis, waar hij de druk op de Republikeinse partij nog wat verder opvoerde.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden