Republikeinen dissen elkaar als echte hiphoppers

Het laatste verkiezingsdebat tussen de presidentskandidaten Mitt Romney en Newt Gingrich resulteerde in disspartijen over en weer. Maar in de hiphop weten ze pas echt wat dissen is.

Rapper Eminem tijdens de BET Awards in Los AngelesBeeld reuters

Mitt Romney tegen Newt Gingrich: 'Je bent oneervol uit je publieke functie gestapt. Je verkoopt leugens.' Gingrich tegen Romney: 'Jíj vertelt halve waarheden, je verdraait de boel. Leugenaar.'

Rotzooi
Het werd er niet gezelliger op bij het laatste verkiezingsdebat tussen de twee republikeinse presidentskandidaten, maandagavond in Tampa, Florida. Romney noemde Gingrich een influence peddler, een huis-aan-huisverkoper die met rotzooi langs de deuren gaat.

Ontrouw, echtscheidingen en al te lage belastingafdrachten werden niet eens meer gememoreerd, dat waren gepasseerde stations.
De Amerikaanse burger is er mooi klaar mee. Geen tv-kijken helpt niet: Gingrich en Romney spreken ook voicemails in om de kiezer te waarschuwen voor de ranzige praktijken van de opponent.

Verbaal kapotmaken
Publiekelijk schelden mag in de Verenigde Staten, het is een geoorloofd middel om je doel te bereiken, zeker als dat de vervulling van het hoogste ambt betreft. Maar de weg naar totale acceptatie van het verbaal kapotmaken van je tegenstander werd geplaveid in de kunst, en wel door de hiphop, de muzikale stroming die al vanaf de beginjaren bragging en boasting voorschreef: het oppompen van het eigen ego ten koste van dat van een ander.

Een epische muzikale disspartij werd aan het begin van deze eeuw uitgevochten tussen rapper Ja Rule enerzijds en de hiphopheren Eminem en 50 Cent anderzijds. Er was gedoe over het tekenen van contracten bij platenmaatschappijen, zakelijke geschillen, gezwaai met messen en pistolen. Maar eigenlijk deed dat alles er niet meer toe, toen de gangsterrapper Ja Rule zijn rivaal 50 Cent toezong dat hij een pussy was, een punani, en dat hij zijn nepkettinkjes maar beter weer af kon doen.

Travestiet
In de disstrack Loose Change speelde Ja Rule de mietjeskaart nog eens, en nu waren 'Fifty', zijn beschermheer Eminem en de producent Dr. Dre gezamenlijk het slachtoffer. Eminem werd 'Feminem', Dr Dre een travestiet, en op Fifty werd geürineerd. Rule had ook vast een grafschrift voor 50 Cent gebeiteld: 'Here lie Fifty, who snitched on many. That half a dolla, that nickel, them dimes, an' died like a penny.'

In hetzelfde lied passeerde Ja Rule een grens door zich op familiezaken te storten. Eminems dochter Hailie werd een weinig rooskleurige toekomst voorspeld, in de slotstrofe: 'Eminem, je moeder is een crackhead, je vriendin Kim is een slet, dus wat wordt Hailie als ze straks opgroeit?'

Eminem zinderde van woede en reageerde met het lied Doe Ray Me, ook bekend als Hailies Revenge, waarin Hailie zelf mocht meedoen aan de wraakoefening. Oscarwinnaar Eminem herinnerde Ja Rule even fijntjes aan zijn behaalde successen.
Eminem: 'Hailie?'
Hailie: 'What?'
Eminem: 'Come here baby, bring daddy his Oscar.'
Hailie: 'Okay.'
Eminem: 'We're gonna shove it up Ja Rule's ass.'

Trekker
In het nummer Go To Sleep haalde Eminem de trekker over: 'I ain't gonna eat, I ain't gonna sleep. Ain't gonna breathe, til I see, what I wanna see. And what I wanna see, is you go to sleep, in the dirt. (...) Now go to sleep bitch! Die, motherfucker, die! Ugh, time's up, bitch, close ya eyes. Go to sleep, bitch!'

Het adagium schelden doet geen pijn ging voor Ja Rule helaas niet op. Na een spervuur van doodswensen op rijm, van Eminem en diens voltallige crew, draaide de carrière van Ja Rule langzaam richting afvoerputje van de hiphop.

Mitt en Newt zijn gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden