NieuwsVerkiezingen VS

Republikeinen Californië krijgen tik op de vingers om officieuze ‘stembussen’

De Republikeinse Partij heeft in de Amerikaanse staat Californië in drie districten eigen inzamelpunten voor briefstemmen neergezet. Deze onofficiële ‘stembussen’ zijn in strijd met de kieswet, volgens de autoriteiten van die overwegend Democratische staat.

Een officiële stembus in Los Angeles. Beeld AFP
Een officiële stembus in Los Angeles.Beeld AFP

De autoriteiten hebben de Republikeinse Partij gesommeerd de bussen weg te halen. Die geeft toe ze te hebben neergezet, maar weigert ze weg te halen. Dit zal waarschijnlijk tot een juridische strijd leiden. In verscheidene Amerikaanse staten worden momenteel rechtszaken uitgevochten over hoe burgers wel of niet mogen stemmen te midden van de coronacrisis.

Vanwege de pandemie zullen meer kiezers dan ooit hun stem per brief uitbrengen. De Republikeinen, president Donald Trump voorop, beweren dat dit verkiezingsfraude in de hand werkt, iets wat nooit is bewezen. Volgens de Democraten proberen de Republikeinen met hun aanvallen op het stemmen per brief te voorkomen dat mensen op deze manier hun stem uitbrengen en zaaien ze tevens twijfel over de legitimiteit van de verkiezingsuitslag.

De Californische autoriteiten prijzen de officiële zogeheten ballot boxes aan als een voorziening waarbij kiezers zich geen zorgen hoeven te maken over de tijdige bezorging van hun ingevulde stembiljet. Ook hoeven ze nergens naar binnen om hun stem uit te brengen. Kiezers kunnen hun stembiljet desgewenst volgen: zo krijgen ze een e-mail als het biljet na inlevering bij een inzamelpunt is gescand.

Niet toegestaan

Volgens de Californische procureurs-generaal Alex Padilla en Xavier Becerra mogen volgens de kieswet van de staat alleen districtsautoriteiten inzamelpunten neerzetten. Het is individuele politieke partijen of politici niet toegestaan hier tussen te gaan zitten.

Volgens Padilla hebben de autoriteiten signalen opgevangen dat sommige inzamelpunten van de Republikeinen in de districten Los Angeles, Fresno en Orange County valselijk als officieel zijn betiteld. Becerra waarschuwde de Republikeinen dat het strafbaar is om te knoeien met stemmen. ‘Iedereen die bewust betrokken is bij het sjoemelen met of misbruiken van stemmen kan worden vervolgd’, voegde hij eraan toe. ‘Je hebt het recht om te stemmen en het recht te weten dat je stem op de juiste manier wordt geteld.’

Meer over de Amerikaanse verkiezingen

Trump start slotoffensief met rally’s en heeft daarbij weinig oog voor coronagevaar
President Trump heeft een slotoffensief ingezet, met meermaals per week massale bijeenkomsten in cruciale staten. Terwijl hij voortdurend om de oren wordt geslagen met slechte peilingen, probeert Trump de coalitie van kiezers bijeen te houden die hem president maakte.

Bijpraten over de Amerikaanse verkiezingen in POTUS de podcast
Kunt u het Amerikaanse verkiezingsnieuws nog bijbenen? Vanuit in de hoofdredactionele kamer van De Volkskrant praten Gijs Groenteman, Pieter Klok en Natalie Righton u wekelijks bij in POTUS de podcast.

Trump of Biden? Lees hier alles over het Amerikaanse verkiezingscircus
Kan Joe Biden president Donald Trump van een tweede termijn afhouden? En in welke mate beïnvloedt de uitkomst van deze race het leven in Europa? Alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen leest u in dit dossier.

Quiz: Test uw kennis over de Amerikaanse verkiezingen
Op 3 november gaan Amerikanen naar de stembus voor wat wel de belangrijkste verkiezingen in de moderne geschiedenis van de VS wordt genoemd. Wat weet u ervan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden