Republikeinen beginnen offensief tegen hertelling

De Republikeinen zijn een offensief begonnen om een einde te maken aan het hertellen van de stemmen in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania. Na bezwaren van advocaten van Donald Trump is het hertellen van de stemmen in Michigan inmiddels gestaakt. De openbaar aanklager van Michigan, een Republikein, heeft gevraagd de hele procedure te staken omdat er volgens hem geen aanwijzing is voor onregelmatigheden.

Hillary Clinton tijdens een campagne-evenement op 28 maart in Milwaukee, Wisconsin.Beeld reuters

Jill Stein, die kandidaat was voor de Green Party, had om de herstelling gevraagd omdat gebleken zou zijn dat Hillary Clinton in stembureaus waar per computer werd gestemd minder stemmen had gekregen dan in stembureaus waar papieren stembiljetten werden gebruikt. Dat duidt er volgens haar op dat er mogelijk is geknoeid met de stemcomputers.

Bill Schuette, de Republikeinse openbaar aanklager van Michigan, noemde Steins optreden 'onvergeeflijk'. Volgens hem is de hertelling niet alleen een enorme geldverkwisting, maar dreigt de procedure 'alle stemmen van Michigan monddood te maken'. De Republikeinen vrezen dat de hertelling zal uitlopen op een slepende affaire. Het hertellen van de stemmen moet uiterlijk op 13 december zijn afgerond, anders gaan de 16 stemmen die Michigan in het Kiescollege dat de president aanwijst verloren.

Meerderheid

Stein noemde de pogingen van de Republikeinen de hertelling te stoppen 'schandelijk'. Volgens haar is er brede steun voor het controleren van de stemmen en zijn het juist de Republikeinen die geld verkwisten met hun pogingen de procedure te saboteren.

Ook in Wisconsin en Pennsylvania heeft het Trump-kamp bezwaar aangetekend tegen het hertellen van de stemmen. 'Er is geen bewijs of zelfs een klacht dat er werkelijk geknoeid is met het kiessysteem van Pennsylvania', zeggen de advocaten van Trump in hun bezwaar. In Wisconsin diende het Trump-kamp een officieel bezwaar in bij de kiescommissie met het argument dat Stein, die slechts 1 procent van de stemmen haalde, de hertelling heeft aangevraagd om Clinton, de Democratische kandidaat, alsnog aan de overwinning te helpen.

Zelfs bij de Green Party en in het Clinton-kamp erkent men dat er vrijwel geen kans is dat de hertelling de uitslag zal veranderen. Maar als de definitieve uitslag niet op tijd binnen is, zou Trump wel alle kiesmannen kunnen kwijtraken die hij in de drie staten achter zich heeft gekregen. Daarmee zou hij theoretisch de meerderheid in het Kiescollege kunnen verliezen. In dat geval moet het Huis van Afgevaardigden bepalen wie president wordt. Ook dan heeft Trump nog de meeste kans: iedere staat heeft daarbij één stem en in de meeste staten hebben de Republikeinen de meerderheid.

Jill Stein.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden