Republikein Marco Rubio kandidaat presidentschap VS

De Republikeinse senator Marco Rubio stelt zich kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Rubio, een rijzende ster op Capitol Hill, is met zijn 43 jaar een van de jongste kandidaten. Robio maakte zijn beslissing officieel bekend in Miami en noemde zichzelf 'buitengewoon geschikt' voor het hoogste politieke ambt van de VS.

Marco Rubio in februari, tijdens een bijeenkomst in Maryland. Beeld afp
Marco Rubio in februari, tijdens een bijeenkomst in Maryland.Beeld afp

In de Freedom Tower in Miami zei Rubio tegen aanhangers dat hij 'verbonden is met lessen uit het verleden, maar geïnspireerd is door beloftes voor de toekomst', meldt CNN.

'Voor ons ligt de mogelijkheid het beste hoofdstuk tot nog toe te schrijven in het wonderbaarlijke verhaal van Amerika. We kunnen dat niet door terug te grijpen op leiders en ideeën uit het verleden. We moeten de beslissingen die we nemen veranderen door de mensen te veranderen die ze nemen', aldus Rubio.

Rubio bekritiseerde Hillary Clinton volop tijdens een ontmoeting met geldschieters, die plaatsvond vlak voor zijn officiële bekendmaking in de Freedom Tower. De jonge senator uit Florida noemde Clinton een leider uit het verleden. Hij benadrukte dat de verkiezingen van 2016 een keuze zullen zijn tussen de toekomst en het verleden, aldus een bron die aanwezig was op de vergadering.

Met deze opmerking nam Rubio ook zijn Republikeinse tegenstander Jeb Bush op de hak. Verwacht wordt dat dat de Cubaanse Amerikaan zal inspelen op de weerzin onder veel Amerikanen om opnieuw te gaan stemmen voor een Clinton of Bush.

Kracht

Rubio is pas bezig aan zijn eerste termijn als senator. Hij werd gekozen in 2010 toen de Tea Party-beweging in de Republikeinse Partij op zijn hoogtepunt was. Hij trekt met name veel jonge kiezers aan, een groep die lange tijd moeilijk bereikbaar was voor de Republikeinen. Een kracht van Rubio is ook dat hij veel geld kan binnenhalen voor zijn campagne en van het campagnevoeren houdt.

Deze eigenschappen kunnen hem in de voorverkiezingen goed van pas komen. De kans is echter groot dat Rubio overvleugeld zal worden door die andere kandidaat uit Florida en zijn vroegere mentor, Jeb Bush. Een ander nadeel is dat hij het een beetje heeft verbruid bij de conservatieve vleugel van de partij. Zijn voorstellen om het immigratiesysteem te hervormen werden geprezen door sommige Republikeinen maar vielen niet in goede aarde bij de oerconservatieven.

Marco Rubio is slechts 43 jaar, een van de jongste leden van de Senaat. Beeld ap
Marco Rubio is slechts 43 jaar, een van de jongste leden van de Senaat.Beeld ap

Thema

Rubio werd geboren in Miami. Zijn moeder was een dienstmeisje en zijn vader werkte in een bar. Zijn persoonlijke verhaal, van een zoon van immigranten die opgroeide tot een trotse Amerikaan, zal het centrale thema worden van zijn campagne. De Cubaanse Amerikaan studeerde af aan de Universiteit van Miami. Hij en zijn vrouw, een vroegere cheerleader van de Miami Dolphins, hebben vier kinderen.

Hoewel Rubio slechts vijf jaar actief is in de landelijke politiek, is hij al jarenlang actief in de lokale en regionale politiek. In 1996 leidde hij, als derdejaars rechtenstudent, de presidentiële campagne van Bod Dole in Dade County, de meest bevolkte van Florida. In 2007, na jaren actief te zijn geweest in het parlement van de staat, werd hij de eerste hispanic-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van Florida.

Twee jaar later begon hij aan zijn campagne om in de Senaat in Washington te worden gekozen. Rubio versloeg in de Republikeinse voorverkiezingen de favoriet van de partijtoppers, gouverneur Charlie Christ. Uiteindelijk belandde Rubio in de Senaat met 49 procent van de stemmen.

Senator Rubio tijdens de campagne van 2012, toen Mitt Romney de Republikeinse kandidaat was. Beeld ap
Senator Rubio tijdens de campagne van 2012, toen Mitt Romney de Republikeinse kandidaat was.Beeld ap

Wet

Zijn pogingen, samen met Democraten, om het immigratiesysteem te hervormen bepaalden zijn jaren in de Senaat. Hij wil dat de miljoenen immigranten een legale status krijgen en uiteindelijk het Amerikaanse staatsburgerschap. De wet werd aangenomen met 68 stemmen, onder wie 14 Republikeinen. Onder de tegenstemmers waren Ted Cruz en Rand Paul, de senatoren die nu zijn concurrenten zijn voor de Republikeinse kandidatuur.

De aanname van de wet in de door Democraten gecontroleerde Senaat liet zien dat Rubio goed met zijn tegenstanders kon samenwerken. Maar de wet sneuvelde in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de meerderheid hebben. Vooral conservatieve partijcollega's betwijfelden of de regering-Obama de maatregelen om de grens met Mexico beter te beveiliogen, die werden voorgesteld in de wet, wel zou doorvoeren.

Rubio zegt nu dat de eerste prioriteit van elke immigratiehervorming betere grensbeveiliging moet zijn, het stokpaardje van zijn conservatieve collega's. Rubio groeide in de Senaat ook uit tot een prominente woordvoerder op het gebied van de buitenlandse politiek. Hij botste onder andere met Rand Paul over het Midden-Oosten en de Amerikaanse handreiking naar Cuba. Hij is tegen dit initiatief van de regering-Obama.

Rubio in de Senaat met onder andere John McCain, die in 2008 verloor van Barack Obama. Beeld afp
Rubio in de Senaat met onder andere John McCain, die in 2008 verloor van Barack Obama.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden