Republikein Maessen: Politie kent mij van haver tot gort

Republikein Hans Maessen, die tijdens de inhuldiging op de Dam werd gearresteerd, beschuldigt de politie in Amsterdam van liegen. De politie verklaarde vandaag dat zijn arrestatie het gevolg was van een persoonsverwisseling. 'De politie kent mij van haver tot gort', zegt Maessen in Nieuwsuur.

Hans Maessen, campagneleider bij het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG), voert actie voor het Paleis op de Dam op de dag voor de inhuldiging. Beeld anp
Hans Maessen, campagneleider bij het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG), voert actie voor het Paleis op de Dam op de dag voor de inhuldiging.Beeld anp

Maessen zou zijn aangezien voor de persoon over wie 'was afgesproken dat deze zou worden gevorderd de Dam te verlaten, zo verklaarde de politie vanavond. Maessen werd gevraagd zich te identificeren. Op de vraag waarom gaven de agenten geen antwoord. Nadat Maessen zijn rijbewijs had overhandigd, nam de politie hem mee om zijn rijbewijs op echtheid te controleren. Maessen zegt dat ze dit nooit hebben gedaan.

Volgens Meassen kan er geen sprake zijn geweest van identiteitsverwisseling. 'De politie wist precies wie ik was, ik heb daar bewust voor gezorgd. Ik heb een paar keer eerder op de Dam gestaan en heb een gesprek met de burgemeester gehad, men kende mij helemaal.'

Schreeuwen
Activiste Joanna, die naast Maessen stond, zou zijn aangehouden omdat ze begon te schreeuwen. Volgens de politie werd ze opgepakt wegens verstoring van de openbare orde. Volgens Maessen was Joanna echter rustig en was er geen sprake van schreeuwen. De twee zijn volgens Meassen eerst een uur 'doelloos' door de stad gereden. 'We stonden om onduidelijke redenen stil op allerlei plekken', zegt Meassen. Eenmaal op het bureau werden ze gefouilleerd en vastgezet.

Toen duidelijk werd dat de arrestaties onterecht waren, werden de twee vrijgelaten. De politie bood dinsdag al excuses aan. Ook kwamen ze vanavond bij Meassen thuis met een bos oranje bloemen. Deze heeft Meassen geaccepteerd. 'Ik neem het inhuldigingsteam van de politie niets kwalijk. Ik heb het idee dat ze zijn overruled. Maar door wie is de vraag', zegt Meassen.

Complotten
Volgens burgemeester Eberhard van der Laan is dit onzin en was er wel degelijk gewoon sprake van persoonsverwissling. Hij zegt in Pauw en Witteman beledigd te zijn door het speculeren 'over complotten en Noord-Koraanse taferelen'. 'De vrijheid van meningsuiting is voor ons heilig. De Amsterdamse politie is humaan. Er is iets misgegaan, mag dat?'.

Van der Laan zegt de politie uitgebreid te hebben geïnformeerd over het beleid voor demonstranten tijdens de inhuldiging. 'Ik heb zelfs nog in een instructievideo gezegd: We gaan op onze tanden bijten en heel veel toestaan'.

Uit de formulieren die de agenten bij de arrestatie hebben ingevuld bleek dat er sprake van een persoonsverwisseling was. 'Maessen zegt dat de agenten hem hadden moeten herkennen omdat hij eerder op de Dam heeft gestaan. Maar dat waren andere agenten. Hij is niet door deze agenten herkend', zegt Van der Laan.

In een rapport staan foto's van 'potentieel gevaarlijke eenlingen' die de politie in de gaten moet houden. Een agent dacht Maessen van een foto's uit dit rapport te herkennen. 'Er was op dat moment stress om de balkonscene, het meest kwetsbare moment van de dag. De agenten die op straat heel moeilijk werk staan te doen, die moeten op hetzelfde moment beslissen', zegt Van der Laan.

'Ik vertrouw in de politie, en ik vertrouw er ook op dat soms de wet van Murphy van kracht is', zegt Van der Laan. 'Dit valt onder de hoofdofficier, die gaat nog uitgebreid uitzoeken wat er precies is gebeurd en hierover verslag uitbrengen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden