Profiel

Republikein Huckabee overweegt kandidatuur 2016

Tegelijk met 2015 is de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 begonnen. Mike Huckabee, oud-gouverneur van de staat Arkansas, gaat stoppen met zijn talkshow bij Fox omdat hij een kandidatuur overweegt, zo liet hij dit weekend weten. Hij is na Jeb Bush de tweede Republikein die zich opwerpt als mogelijke kandidaat, hoewel ze allebei het definitieve besluit nog moeten nemen.

Arie Elshout
Mike Huckabee Beeld ap
Mike HuckabeeBeeld ap

Het zal niet de eerste keer zijn dat Huckabee opgaat: eerder deed hij dat 2008. Hij boekte toen een sensationele overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen van Iowa, traditiegetrouw de opening van de strijd om het presidentschap. Bij de Democraten won toen Obama.

Op de tribune van Huckabees tv-programma op zaterdagavond is altijd goed te zien waar zijn aanhang zit. Zijn publiek bestaat doorgaans uit oudere, blanke Amerikanen uit het binnenland. Mannen in trui en spijkerbroek, vrouwen met permanentjes, stuk voor stuk godvrezend en vaderlandslievend.

Zekerheid

Deze mensen houden van zekerheid: hun hele leven weten ze al waar ze straks komen te liggen op het plaatselijke kerkhof. Ze zijn huiverig voor verandering en hebben het gevoel dat het oude, vertrouwde Amerika hun ontglipt door toedoen van al die legale wietrokers, getrouwde homo's, vrijgevochten carrièrevrouwen en slecht Engels sprekende vreemdelingen in de kustgebieden.

In hun angst te worden weggespoeld door de golfslag van de tijd klampen ze zich vast aan politici als Huckabee, de christelijke conservatief. De 59-jarige oud-gouverneur praat goed, heeft een onwrikbaar geloof in traditionele normen en waarden en wekt vertrouwen. Hij heeft iets weg van de plaatselijke verzekeringsagent van vroeger die 's avonds bij de klanten thuis alle polissen doornam en hen even na tienen weer volledig gerustgesteld en oververzekerd achterliet. Soms speelt hij als basgitarist aan het eind van zijn televisieshow mee in de band van een countryzangeres.

Bush en Perry

Bush en Huckabee zijn de eersten die hebben gezegd een kandidatuur te onderzoeken. Het is het begin van een verkiezingsseizoen dat een kleine twee jaar gaat duren. De komende maanden zullen er meer aankondigingen volgen.

Huckabee wil vlak voor de zomer de knoop doorhakken.

Rick Perry, die deze maand het gouverneurschap van Texas neerlegt, denkt er ook serieus aan zich kandidaat te stellen, net als in 2012. Toen werd hij het lachertje omdat hij even ('oeps') de naam van een ministerie was vergeten dat hij wilde opheffen. Die fout zal hij niet meer maken, zegt hij, omdat hij zich als ex-gouverneur volledig op de campagne zal kunnen storten.

Rick Perry Beeld ap
Rick PerryBeeld ap

Clinton

Aan Democratische zijde wacht iedereen op Hillary Clinton. Zij wordt op dit moment gezien als een van de topkandidaten, samen met Jeb Bush. Beiden vertegenwoordigen het centrum van het politieke spectrum en laten daarmee ruimte open voor aanvallen vanaf de flanken.

Zowel de Democratische als de Republikeinse partij kennen een activistische basis. Clinton kan een geduchte concurrent krijgen in senator Elizabeth Warren, aanvoerster van de links-populistische vleugel. Bush zal worden uitgedaagd door kandidaten van de Tea Party en sociaal conservatieven als Huckabee. Zij vertegenwoordigen kiezers die met name in voorverkiezingen veel gewicht in de schaal leggen. Die verkiezingen beginnen over een jaar in Iowa.

Hillary Clinton Beeld ap
Hillary ClintonBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden