Republikein Gingrich wil president worden, ondanks affaires

De Republikeinse Newt Gingrich zal morgen een belangrijke stap zetten in zijn politieke carrière. Hij zal, heel modern, via Facebook en Twitter aankondigen een gooi te zullen doen naar het Witte Huis. Gingrich is een sterke kandidaat, maar affaires uit het verleden kunnen hem achtervolgen.

Newt Gingrich doet een gooi naar het Witte Huis. Beeld reuters

Aanstaande vrijdag houdt de conservatieve Gingrich zijn eerste speech als presidentskandidaat tijdens een Republikeinse conventie in de staat Georgia. In juni komt vervolgens een boek uit van Gingrich met de titel 'Een natie als geen ander, waarom Amerikaans exceptionalisme ertoe doet'.

Politieke hoogtijdagen
Gingrich (67) beleefde zijn politieke hoogtijdagen in de jaren '90. Als Republikeins parlementariër namens de staat Georgia was hij van 1995 tot 1999 voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In 1994 had Gingrich, die in 1978 voor het eerst verkozen werd, de Republikeinen daar naar een meerderheid geleid. Zijn 'Contract met Amerika' bracht de Republikeinen voor het eerst in vier decennia de controle over het Huis van Afgevaardigden.

Daarna ging het politiek bergafwaarts. Gingrich werd beschuldigd van een aantal financiële affaires en ging akkoord met een boete van 300.000 dollar wegens belastingfraude. Overigens zijn veel van deze affaires nooit officieel bewezen. Wel kreeg hij een reprimande van zijn partij.

Een andere affaire was vooral pijnlijk voor Gingrich en zijn vrouw. Gingrich had tijdens de Monica Lewinksy-affaire felle kritiek op president Clinton. Later bleek dat Gingrich op dat moment zelf een affaire had met een politiek medewerker. Hij scheidde van zijn vrouw en trouwde met deze Callista Bisek. Ze zijn nu nog steeds samen en Callista is inmiddels Gingrich één van de belangrijkste adviseurs van haar man.

De tot het katholicisme bekeerde Gingrich gaf onlangs in een interview aan 'vergeving bij God' te hebben gezocht voor zijn misstappen. Ook zei hij dat zijn kandidatuur 'irrelevant zou zijn, wanneer mensen alleen maar naar het verleden kijken'. Toch kunnen zijn tegenstanders deze affaires in stelling brengen om Gingrich zwart te maken, een onderdeel dat onlosmakelijk is verbonden met de Amerikaanse politiek. Vreemdgaan ligt immers slecht bij een belangrijk deel van de conservatieve Republikeinen en is daarmee munitie voor de tegenstanders van Gingrich.

Kandidatuur testen
Gingrich was de afgelopen maanden al druk bezig om te 'testen' of een eventuele kandidatuur succesvol zou zijn. Hij reisde naar veel van de staten die als eerste mogen stemmen op hun favoriete presidentskandidaat. De donorlijst van Gingrich is lang en indrukwekkend en maakt hem tot een belangrijke kandidaat.

In februari 2012 gaan de Republikeinse stemmers in de eerste staten naar de stembus. Tot nu toe heeft een flink aantal Republikeinen aangekondigd mee te willen doen, maar er is nog geen echte favoriet. Hoge ogen gooien namen als Mitt Romney en Tim Pawlenty. Sarah Palin en Donald Trump hebben nog geen officieel besluit genomen over een eventuele kandidatuur.

1997: Newt Gingrich brengt een toast uit met Hillary Clinton. Gingrich had felle kritiek op de affaire van Bill Clinton met Monica Lewinsky.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden