Republikein die Trumps Russische connecties onderzoekt stapt uit commissie

De Republikein Devin Nunes is voorlopig afgetreden als voorzitter van de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die onderzoek doet naar het Russische gestook in de verkiezingen van vorig jaar en de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en de Russen. Nunes lag al een tijdje onder vuur, omdat hij op de hand zou zijn van president Trump.

Democraten verdenken voorzitter van de onderzoekscommissie Devin Nunes (foto) ervan dat hij onder één hoedje speelde met het Witte Huis. Beeld afp

Nunes zei donderdag dat hij besloten had zich voorlopig terug te trekken nadat de Commissie voor ethische kwesties een onderzoek tegen hem was begonnen, omdat hij mogelijk 'vertrouwelijke informatie heeft vrijgegeven'. Volgens Nunes hebben 'verscheidene linkse actiegroepen' klachten tegen hem ingediend. Hij noemde de aantijgingen 'volstrekt onwaar en politiek gemotiveerd'.

Niet neutraal

De positie van de Republikein was uiterst wankel geworden, nadat hij vorige maand had beweerd over informatie te beschikken dat medewerkers van Trump waren afgeluisterd in het kader van een onderzoek van de inlichtingendiensten naar buitenlandse doelwitten. Daarmee leek hij te willen aantonen dat Trump gelijk had toen hij beweerde dat president Obama hem en zijn medewerkers had laten afluisteren. Maar later bleek dat Nunes de informatie van Trumps medewerkers zelf had gekregen.

De Democraten verdenken Nunes er ook van dat hij onder één hoedje speelde met het Witte Huis doordat hij weigerde het voormalige hoofd van de CIA John Brennan, voormalig inlichtingenchef James Clapper en andere onwelgevallige personen uit de regering-Obama in het openbaar te laten getuigen.

Nunes gaf er van meet af aan blijk van dat hij niet bepaald gemotiveerd was om veel werk te maken van het onderzoek naar de banden tussen de Trump-campagne en de Russen. Volgens hem was het echte schandaal dat er kennelijk door mensen bij de FBI of de inlichtingendiensten werd gelekt over het onderzoek naar mensen als Michael Flynn, de nationale veiligheidsadviseur van Trump. Flynn moest al na drie weken aftreden nadat was uitgelekt dat hij had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak.

Guccifer 2.0

De Democraat Adam Schiff, de nummer twee in de commissie, prees Nunes voor zijn besluit de teugels voorlopig uit handen te geven. Maar de Republikeinen houden de leiding over de onderzoekscommissie. De Democraten willen dat de commissie onder anderen Roger Stone aan de tand voelt. Stone, een vertrouweling van Trump, heeft ooit toegegeven dat hij contact had met een hacker die zich 'Guccifer 2.0' noemt. Volgens de FBI gaat daar in werkelijkheid de Russische geheime dienst achter schuil. 'Guccifer 2.0' publiceerde tijdens de verkiezingscampagne allerlei gehackte e-mails die schadelijk waren voor Trumps Democratische rivaal Hillary Clinton.

Ook willen ze een reeks andere medewerkers van Trump verhoren onder wie Flynn. Maar die heeft laten weten dat hij alleen voor de commissie wil verschijnen als hij onschendbaarheid krijgt voor alles wat hij tegenover de commissie zegt.

Trump zelf liet woensdag nog in een interview weten dat hij het hele onderzoek naar de Russische connectie maar flauwkul vindt. Volgens hem moet de commissie onderzoek naar berichten dat Susan Rice, de voormalig nationale veiligheidadviseur onder president Obama, de naam van Flynn heeft laten uitlekken. Trump noemde het 'een van de grootste verhalen van onze tijd'. Volgens hem heeft Rice waarschijnlijk de wet overtreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden