Reptielenfeest

Steevast op elk feestje bij ons thuis haalde mijn vader zijn collectie reptielen uit de hokken om eens flink indruk te maken op de aanwezige vrienden en dan vooral de vriendinnen....

Ik vond het persoonlijk altijd erg jammer wanneer deze 'shifting' van gasten plaatsvond want onder de gevluchtte dames bevond zich menig aankomend moeder die in mijn blonde haar en blauwe ogen het voorbeeld zagen van wat de toekomst inhield. Ik genoot voordat de reptielen de pret verstoorden uitgebreid van al het geaai en gepoezel en als de dames dronken werden kon ik altijd stiekem hun dan niet meer intieme plaatsen bekijken. Mede door invloed van het lidmaatschap van de Dolle Mina's van mijn moeder en de PSP-idealen van mijn vader was het erg vooruitstrevend bij mij thuis en dat kwam altijd tot een climax op de feestjes. Ik had dan ook niks om mij tegen af te zetten behalve dan als je meegesleept werd naar acties als 'Baas in eigen buik' of musea in en uit werd gedragen waar je alleen de kantine mooi vond.

's Ochtends als mijn vader en moeder alsmede overgebleven feestvierders de nog warme bedden bevolkten maakte mijn zus van de gelegenheid gebruik om mij met gebruik van een oude versleten bontjas om te toveren tot 'haar' hond. Onder het excuus dat ik uitgelaten moest worden werd ik met halsband en al meegesleept naar de melkboer waar illegaal snoep werd ingeslagen. Ik kreeg pas op latere leeftijd door wat voor indruk dat had achtergelaten in de buurt toen vrouwelijke leeftijdgenootjes mij wilden gebruiken als hun huisdier.

Weer thuisgekomen mocht ik weer los en gingen we meestal tekenen terwijl mijn zus genoot van haar veroverde illegale buit waar ik niks van kreeg. Laatst tijdens een etentje bij mij thuis kwam het onderwerp kindertekeningen ter sprake en ik haalde enthousiast mijn bewaard gebleven producties van zolder. Het kostte me wat tijd om uit te leggen waarom ik geen vliegtuigen, kopvoeters en vogels tekende en er alleen contouren van lege Bokma-flessen en wijnglazen op stonden.

Jaap de Boer, Den Haag

In verband met een binnenkort te verschijnen bundeling van de honderd beste bijdragen aan NL verzoeken wij de volgende lezers contact op te nemen met de redactie (020-5623038 of 020-5622530): A.M. Mulder, Arno Hogendoorn, Dick van Meersbergen, S.J. Tesselaar, Erna Zuidgeest, H. Meesters, Lippe de Vries, Heleen Polter, John Arts, Kees Fens, Mirjam de Wal, K. Moujdy, Ben Vroom, Eduard Boezer, Carolien Kamphuis, Anne-Marie op het Veld, Maria van Groeningen, Tia de Smit, Leonoor van Dam van Isselt, Ruud Schotting, Jacob Van Hemert, Trieneke Leeuwerik, en Herman I. de Wolde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden