nieuws

Repressie Belarus neemt toe: Loekasjenko wijzigt wet zodat burgers niet meer kunnen demonstreren

President Aleksandr Loekasjenko van Belarus heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder een reeks wetswijzigingen die burgers het vrijwel onmogelijk maken tegen zijn bewind te demonstreren. De nieuwe regels volgen op eerdere maatregelen om de oppositie monddood te maken.

Belarussische agenten voeren een demonstrant af in Minsk, 27 september 2020. Beeld EPA
Belarussische agenten voeren een demonstrant af in Minsk, 27 september 2020.Beeld EPA

Mensen die schuldig worden bevonden aan het verspreiden van ‘valse informatie’ of uitingen die de staat ‘in diskrediet’ brengen kunnen een gevangenisstraf van vier jaar krijgen. Ook op het beledigen van overheidsfunctionarissen en verzet tegen de politie komen zware straffen te staan.

Tegenstanders van het bewind van de 66-jarige president die twee keer zijn opgepakt wegens deelname aan verboden demonstraties, hangt een veroordeling tot drie jaar cel boven het hoofd. Tot nog toe stond daar een boete op.

Op samenwerking met ‘extremistische groeperingen’, een stempel dat oppositiegroepen al snel krijgen, staat een celstraf van zes jaar. Mensen die de namen of adressen van politieagenten publiceren kunnen op vijf jaar cel rekenen. Bij het harde optreden van de politie tegen demonstranten trokken betogers soms hun maskers af en zetten ze hun foto’s op internet.

Loekasjenko, die al sinds 1994 aan de macht is, lijkt vastbesloten alle verzet tegen zijn bewind neer te slaan ondanks kritiek en strafmaatregelen vanuit het buitenland. Zijn positie leek vorig jaar even te wankelen, toen tienduizenden, soms zelfs ruim 100 duizend, betogers week na week de straat op gingen om te protesteren tegen de frauduleus verlopen verkiezingen waarbij hij een zesde ambtstermijn kreeg.

Gevechtsvliegtuig

Met veel geweld wist Loekasjenko de protesten de kop in te drukken. Ruim 30 duizend betogers werden opgepakt, van wie enkele duizenden nog steeds vastzitten. Om te laten zien dat tegenstanders van zijn bewind ook buiten de grenzen van Belarus niet veilig zijn, liet hij een gevechtsvliegtuig een vlucht van Ryanair op weg van Athene naar Vilnius onderscheppen om een voorstaand oppositiefiguur, Raman Pratasevitsj, van boord te halen en te arresteren.

Na dat incident kondigde de Europese Unie een vliegverbod af voor de Belarussische luchtvaartmaatschappij Belavia, maar Loekasjenko trekt zich daar niets van aan. Hij krijgt daarbij steun van de Russische president Poetin, die hem een miljardenpakket heeft beloofd om de Belarussische economie overeind te houden.

Svetlana Tichanovskaja, de Belarussische oppositieleider die zichzelf beschouwt als de winnaar van de presidentsverkiezingen van vorig jaar, drong dinsdag nog eens aan op strenge sancties van de westerse landen tegen Loekasjenko. Zij vluchtte na de verkiezingen met haar kinderen naar Litouwen. Haar man was eerder al opgepakt, nadat hij zich kandidaat had gesteld tegen Loekasjenko.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden