Reporter: Lek in apparatuur grote bedrijven

Randapparatuur van computers, zoals printers, scanners, camera's en netwerkschijven is steeds vaker via internet te bereiken. Niet alleen gegevens van particulieren maar ook van bedrijven als KLM, Unilever, Ballast Nedam en politieorganisatie Europol zijn daardoor niet veilig. Dat blijkt uit onderzoek van KRO Reporter, dat vrijdagavond wordt uitgezonden.

Redactie
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Volgens het tv-programma zijn door het lek vertrouwelijke en privacygevoelige data van tienduizenden particulieren en bedrijven via internet openlijk toegankelijk. Ook patiënteninformatie, paspoorten en financiële gegevens liggen voor het grijpen, aldus de onderzoekers.

De randapparatuur is steeds vaker uitgerust met webservers, die het mogelijk maken dat derden de apparaten op afstand, via internet benaderen. De kopers weten meestal van niks. Het veiligheidsprobleem doet zich onder meer voor bij printers van HP en netwerkschijven van iOmega, stelt Reporter.

KLM
Reporter vond wereldwijd meer dan 50.000 onbeveiligde systemen. Bij een steekproef werd onder meer bedrijfsvertrouwelijke informatie van KLM aangetroffen, waaronder investeringsplannen. Van voedingsmiddelenbedrijf Unilever waren Europese verkoopcijfers van ruim 40.000 producten in te zien. Ook vertrouwelijke stukken van bouwer Ballast Nedam en ING waren toegankelijk.

Verder werden onder meer wachtwoorden gevonden van Europol, het samenwerkingsverband van Europese politiekorpsen. Telecombedrijf Orange, dat was betrokken bij de aanleg van het beveiligde intranet bij Europol, probeerde tevergeefs via de rechter uitzending van het tv-programma te voorkomen.

In apparaten werden eveneens privacygevoelige financiële informatie en paspoorten van particulieren gevonden, alsmede patiëntendossiers van een huisarts in Amstelveen en een psychotherapeut in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden