Reportage: ‘Op tv wordt Rusland steeds beter’

In het stemlokaal praat niemand over de problemen, maar over de nieuwe kansen die Poetin heeft gecreëerd...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

Ljoeba, een middelbare vrouw die zich dik heeft ingewikkeld tegen de kou, baant zich een weg door de sneeuw naar het clubhuis van Plesjka. Om te stemmen. Haar dorp, 240 kilometer ten westen van Moskou, telt 400 zielen. Werk is er niet, ‘en als je naar de stad gaat voor werk, betaal je meer voor je buskaartjes dan je verdient’. En dus zorgt ze voor haar moeder en twee kinderen door wat aardappels te verbouwen.

Of het onder Poetin beter gaat in Plesjka? ‘Jazeker!’ Maar hoe dan? ‘Op televisie worden de dingen steeds beter’, zegt ze stellig, ‘en we kijken allemaal televisie.’ Haar stem gaat dan ook naar Verenigd Rusland, de partij van Poetin.

De stad waarvan Ljoeba rept is Rzjev, de tweede stad van de provincie Tver. De plaats ligt er lieflijk genoeg bij, met zijn glooiende heuvels aan de Wolga en zijn vriendelijk ogende laagbouw. Het enige dat wijst op zijn bijnaam als ‘bandietenstad’ is de grote gevangenis die dicht bij het centrum ligt.

Een van de mensen die daar 1.300 zware criminelen bewaken, is Viktor. Hij staat op het Plein van de Revolutie potten honing uit te venten. Hij ziet er uit als een montere bejaarde, maar is pas 37.

‘Vroeger liepen ze op straat gewoon op je af om je geld afhandig te maken’, zegt hij. ‘We hadden geen enkele bescherming. En dat is nu anders.’ Ook Viktor stemt op Verenigd Rusland, net als zijn collega’s. ‘De directeur riep ons allemaal bijeen en zei dat we moesten stemmen.’

Rzjev had twee jaar geleden een uitbraak van hepatitis-A, vorig jaar was er de plaag van alcoholvergiftiging en demonstreerden er vijfduizend mensen – een op de tien inwoners – tegen de gestegen prijzen voor gas en elektra. Toch hebben de mensen die naar het stemlokaal komen het niet over deze problemen, maar over de nieuwe kansen. De fabrieken die weer draaien, en de winkels die zijn ge-opend. De fonkelend rode kerk die is verrezen aan de oever van de Wolga.

Misschien blijven de nee-zeggers simpelweg thuis in dit verkiezingsgeweld. Dat kan, met een opkomst van 51 procent in de stad. Toch gelooft zelfs Nicolai Gromov van de kleine oppositiepartij Jabloko dat de steun voor Poetin echt is. ‘Meer dan 55 procent zal echt op hem stemmen’, zegt hij. ‘Maar aan het eind van de dag zal hij meer dan 65 procent hebben’, vervolgt hij met een glimlach.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden