Reportage Las Vegas: 'Muren bouwen? Zo zijn wij niet'

In de schaduw van de titanenstrijd Clinton-Trump, strijden kandidaten voor eenderde van de senaatszetels. De Democraten hopen er vier of vijf af te snoepen van de Republikeinen.

Catherine Cortez Masto, kandidaat voor een Senaatszetel, op campagne in Las Vegas.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Geen stadions vol voor Catherine Cortez Masto, de Democratische kandidaat voor een Senaatszetel in Nevada, maar een restaurantje in Las Vegas op een paar kilometer van de Strip met zijn casino's. In de verte glinstert de gouden kolos van het Trump Hotel. Cortez Masto moet het doen met de Tapioca Express, waar zich zo'n honderd mensen hebben verzameld. Stemmen sprokkelen voor de Senaat is een nederige bezigheid.

De Democratische kandidate moet de zetel verdedigen die Harry Reid, de vertrekkende leider van de Democraten in de Senaat, achterlaat. Met haar optreden in de Tapioca Express mikt Cortez Masto dit keer op de kiezers van Aziatische afkomst, een steeds groter segment van het electoraat in de westelijke staat. In totaal maken ze nu 7,2 procent van de bevolking uit, voornamelijk van Filipijnse afkomst.

Gemeenschap van immigranten

Donald Trump, de Republikeinse kandidaat is niet populair bij deze kiezers. 'Dit hebben we eerder gezien!', waarschuwt een paginagrote advertentie in de Las Vegas Asian Journal bij een foto van Trump die zegt: 'We zullen ze bijeendrijven en oppakken!' 'De laatste keer dat de Amerikaanse regering dat deed, sloot ze 120 duizend Japanners op!', staat eronder, een verwijzing naar de Japanse Amerikanen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geïnterneerd.

Cortez Masto - een elegante vrouw met een Kennedy-achtige glimlach - herinnert haar gehoor eraan dat ze half Mexicaans, half Italiaans is. 'Als mijn grootvader niet de Rio Grande was overgestoken op zoek naar een beter leven, had ik hier nu niet gestaan', zegt ze. 'Er zijn mensen die muren willen bouwen, maar zo zijn wij niet, hier in Nevada. Wij zijn een gemeenschap van immigranten.'

Catherine Cortez Masto neemt afscheid van een Filipijnse vrouw tijdens haar verkiezingscampagne. Filipijnen zijn een belangrijke doelgroep voor de Democratische Partij.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Het is een steek onder water aan het adres van Joe Heck, haar Republikeinse rivaal die in het spoor van Donald Trump gekozen hoopt te worden als senator voor Nevada. Heck, een arts en Irak-veteraan, heeft moeite zich los te maken van Trump en diens neerbuigende opmerkingen over migranten uit Mexico. Pas na het uitlekken van het bandje met Trumps schunnige opmerkingen over vrouwen, distantieerde hij zich van de Republikeinse presidentskandidaat. 'Maar wie gelooft dat nu', zegt Cortez Masto. 'Negen maanden lang was hij de grootste fan van Trump.'

Volgens de laatste opiniepeilingen staat Trump gelijk met Hillary, of zelfs iets voor. Maar voorlopig lijkt Heck niet mee te profiteren. 'Ik was eerst van plan op hem te stemmen, maar sinds hij Trump heeft verraden, krijgt hij mijn stem niet meer', zegt de 37-jarige Seth, een Clinton-hater die liever niet met zijn achternaam in de krant wil. Wel wil hij weten hoe het is om in Europa 'onder het socialisme' te leven. Hij trekt alvast een vies gezicht.

Cortez Masto groet een jongetje. De supermarkt die zij bezoekt is in het bezit van een Filipijn.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Meerderheid senaat

Cortez Masto heeft goede hoop dat zij haar Republikeinse tegenstander zal verslaan. Ook Clinton zal het beter doen dan iedereen denkt. Ze wijst op het grote aantal kiezers dat al vervroegd hun stem heeft uitgebracht. 'Dat is gunstig voor ons, want veel van hen staan geregistreerd als Democraat.' Ook het feit dat de opkomst onder de latino's, die bijna eenderde van de bevolking vormen, hoog is, is volgens haar goed nieuws voor de Democraten. Maar ze waarschuwt dat de conservatieve gebroeders Koch - sinds jaar en dag hoofdsponsors van de Republikeinen - de verkiezingen proberen te 'kopen' door tientallen miljoenen dollars in Hecks campagne te pompen.

Voor de Democraten is het absoluut nodig de Senaatszetel van Harry Reid te behouden willen zij kans hebben weer de meerderheid in de Senaat te krijgen. Daarvoor moeten ze, afhankelijk van de uitslag van de presidentsverkiezingen (de vice-president zit de Senaat voor) vier of vijf zetels extra veroveren. Als Clinton de presidentsverkiezingen wint, hebben de Democraten dan eindelijk de kans hun kandidaat voor de zetel in het Hooggerechtshof te benoemen die vacant is sinds de conservatieve rechter Antonin Scalia overleed.

Als de Senaat in Democratische handen komt, wordt het voor de Republikeinen een stuk moeilijker Clinton de voet dwars te zetten, als ze tenminste in het Witte Huis komt. President Obama stuitte de afgelopen jaren al voortdurend op tegenwerking van de Republikeinen in het Congres, maar als Clinton president Obama opvolgt, wordt het nog erger, hebben de Republikeinen al gewaarschuwd.

De Democraten hebben het voordeel dat er dit jaar meer Republikeinse zetels (24) op het spel staan dan Democratische zetels (10). Toch valt het nog te bezien of het de Democraten zal lukken vier of vijf zetels af te snoepen van de Republikeinen. De beste kansen hebben de Democraten in Illinois, traditioneel een Democratische staat, waar de Republikeinse senator Mark Kirk al maanden achterloopt op zijn Democratische tegenstandster Tammy Duckworth. Kirk, een gematigde Republikein, bracht zichzelf op de valreep in nog grotere problemen met een neerbuigende opmerking over Duckworths afkomst: zij werd in Thailand geboren.

Kandidaat Catherine Cortez Masto poseert voor foto's tijdens de verkiezingscampagne.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Voor of tegen Trump

De Democraten hopen ook goede zaken te doen in Pennsylvania waar de Democrate Katie McGinty volgens de meest recente polls een voorsprong heeft op de zittende Republikeinse senator Pat Toomey. Net als Heck heeft hij het probleem dat hij zich niet duidelijk voor of tegen Trump durft uit te spreken. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Trump een molensteen om de nek van Republikeinse kandidaten zou worden, maar nu hij zich heeft hersteld in de opiniepeilingen, beginnen sommige Republikeinse kandidaten voor het Congres spijt te hebben van hun eerder beslissing Trump op afstand te houden.

Ook in Missouri maken de Democraten een redelijke kans een zetel op de Republikeinen te veroveren. Roy Blunt, die nu voor de Republikeinen in de Senaat zit, heeft zich vierkant achter Trump geschaard. Maar hij krijgt flinke concurrentie van de 35-jarige Democraat Jason Kanter, die zich sterk maakt voor aanscherping van de Amerikaanse wapenwetten. Kanter, die als officier van de militaire inlichtingendienst in Afghanistan diende, scoorde een hit op het internet met een video waarin hij geblinddoekt een automatisch geweer in elkaar zette, terwijl hij zich uitsprak voor het natrekken van het verleden van alle mensen die een wapen willen kopen.

Kanter hamert er ook voortdurend op dat Blunt een Washingtonse 'insider' is, een verwijt dat in de Amerikaanse politiek altijd goed werkt. Blunt loopt al zo'n twintig jaar mee in de politiek in Washington. Ook het feit dat Blunts vrouw en kinderen hun geld verdienen als lobbyisten, speelt Kanter in de kaart.

Ook in North Carolina en New Hampshire hebben de Democraten nog kansen een Senaatszetel te veroveren op de Republikeinen. In New Hampshire moet de Republikeinse senator Kelly Ayotte de prijs betalen voor de wisselbaden die zij Trump heeft gegeven. Na zijn opschepperige opmerking dat hij met vrouwen kan doen wat hij wil, keerde zij zich van hem af, maar later noemde ze hem toch een 'rolmodel'. Daarmee verspeelde ze de steun van veel weifelende kiezers. Maar haar Democratische rivaal, gouverneur Maggie Hassan, kan nog lang niet zeker zijn van de overwinning.

Aanvankelijk hoopten de Democraten ook de Republikeinse senator Marco Rubio, een van de concurrenten van Trump tijdens de voorverkiezingen, te kunnen verslaan. Maar volgens de laatste polls loopt zijn Democratische uitdager Patrick Murphy achter op Rubio, die nog altijd kan rekenen op de steun van veel latino's in Florida, met name onder de invloedrijke Cubaanse immigrantengemeenschap.

Catherine Cortez Masto wordt ontvangen door een groep Filipijnse vrouwen die actief zijn voor de Democratische Partij.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden