Repetitie

HET artikel komt uit de Volkskrant van 12 april, en is geschreven door Dolph Kohnstamm, emeritus hoogleraar psychologie. Lees eerst de tekst goed door, voor je een antwoord opschrijft....

1) De auteur suggereert dat er biologische verschillen zijn tussen etnische groepen. Dit heeft onder andere invloed, meent hij, op de intelligentie en de werklust. Denk je dat de auteur eigenlijk bedoelt dat sommige etnische groepen dommer en/of luier zijn dan andere? Licht je antwoord toe.

2) Volgens het woordenboek is racisme 'de opvatting dat het ene ras superieur is aan het andere'. In hoeverre komt deze opvatting overeen met de denkbeelden van de auteur?

3) De auteur zegt dat volken in warme klimaten minder presteren. Maar veel van de gebieden die het economisch heel goed doen (Silicon Valley, Japan, Singapore) liggen even dicht of nog dichter bij de evenaar als de Sahara. Welke verklaring zou de auteur hiervoor hebben?

4) Tot welke etnische groep behoort de auteur volgens jou?

5) Vijftig jaar geleden werden de Nederlandse universiteiten vrijwel uitsluitend bezocht door een kleine maatschappelijke bovenlaag. Dat is niet meer zo. Denk je dat het genetisch materiaal van de Nederlanders in die tijd ingrijpend is veranderd?

6) Maak drie rijtjes met namen van klasgenoten (sla jezelf niet over!) die volgens jou behoren tot etnische groepen met:

a) minder werklust

b) minder intelligentie

c) beide

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.