NieuwsReparatie WW

Reparatie van WW komt op gang: eerste vijf uitkeringen worden overgemaakt

Zeven jaar na de invoering van ‘reparatie’ van de WW-uitkering ontvangen de eerste vijf werklozen een uitkering. Dat worden er later dit jaar waarschijnlijk enkele honderden. Ruim twee miljoen werknemers zijn inmiddels verzekerd voor deze reparatie.

Werknemers in het magazijn van Smartwares in Tilburg. Het bedrijf berekende met behulp van een scan ontwikkeld aan de universiteit Tilburg dat het goedkoper zou zijn als zij retour- en reparatiewerk terughaalde uit Polen naar Nederland.  Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom
Werknemers in het magazijn van Smartwares in Tilburg. Het bedrijf berekende met behulp van een scan ontwikkeld aan de universiteit Tilburg dat het goedkoper zou zijn als zij retour- en reparatiewerk terughaalde uit Polen naar Nederland.Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

Daarmee lijkt het plan te werken dat in 2013 gold als controversieel. Toen sloten vakbeweging, werkgevers en het kabinet-Rutte II een akkoord over de versobering van de werkloosheidsuitkering. Die kon toen nog maximaal drie jaar en twee maanden duren. Sinds januari 2019 is dat maximaal twee jaar. Omdat de werkloosheid in 2013 omhoog schoot, eiste de vakbeweging dat deze versobering met een extra verzekering ongedaan werd gemaakt.

Dat was tegen het zere been van met name de VVD, die vreesde dat een geplande ingreep zo via de achterdeur meteen weer ongedaan werd gemaakt. De oplossing werd gevonden in zelfredzaamheid: het kabinet besloot mee te werken aan een zogenoemde reparatieverzekering, door werknemers zelf betaald.

De sociale partners hebben een stichting opgericht om dit voor het bedrijfsleven te regelen. Een automatiseringsbedrijf int de premies, betaalt de uitkeringen en controleert of uitkeringsontvangers wel solliciteren. Want voor de extra werkloosheidsuitkering gelden dezelfde voorwaarden als voor de WW.

Zelf aanmelden

In cao’s kunnen vakbeweging en werkgevers de WW-reparatie afspreken. Daarna moet de afspraak worden aangemeld en goedgekeurd. Pas als dat is gebeurd en premie wordt geheven, is de verzekering van kracht. ‘Dat proces duurt meestal zes maanden’, zegt Ton de Rijk, directeur van de stichting die de WW-reparatie coördineert. In verband met de privacywetgeving mag het UWV, dat de gewone WW uitkeert, niet samenwerken met de stichting. Werklozen moeten zich na afloop van de WW zelf aanmelden voor een extra uitkering.

De overheid draagt zelf de uitkeringskosten voor ontslagen ambtenaren. Voor rijksambtenaren is de ‘WW-reparatie’ in de cao tot juli 2020 vastgelegd. In het bedrijfsleven is de WW-reparatie inmiddels geregeld voor 2,1 miljoen werknemers. In totaal werken ruim vijf miljoen mensen in Nederland onder een cao. De vakbeweging hoopt nog steeds in alle cao’s de WW-aanvulling te regelen.

Op dit moment wordt aan vijf werklozen een verlengde WW-uitkering uitbetaald. De Rijk verwacht dat het aantal uitkeringen de komende maanden gaat oplopen omdat het aantal werklozen dat minder lang WW krijgt snel gaat toenemen. Om de toeloop op te vangen heeft de stichting inmiddels 150 miljoen euro opgepot. ‘De premie is nu 0,4 procent. Bij een bruto inkomen van 2.500 euro per maand is dat maandelijks een tientje’, zegt De Rijk. Volgend jaar moet de premie waarschijnlijk omhoog naar 0,5 procent.

Cruciaal jaar

De Rijk vindt het niet gek dat werklozen een langere uitkering vragen hoewel de werkloosheid sinds mensenheugenis niet zo laag is geweest en werkgevers staan te springen om nieuw personeel. ‘Die krapte geldt niet overal op de arbeidsmarkt. Kijk naar de winkels. In de detailhandel lijkt het nu structureel slecht te gaan. Wie op straat komt te staan, heeft ook tijd nodig om zich te oriënteren.’

2021 wordt een cruciaal jaar voor de WW-reparatie. Dan gaan vakbeweging en werkgevers de regeling evalueren. Dat zou kunnen leiden tot voortzetting, waar de vakbeweging erg voor is, maar ook tot afschaffing, waar werkgevers voor pleiten nu de werkloosheid laag is en de vergrijzing op de arbeidsmarkt voelbaar is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden