Reorganisatie Philips kost 6000 banen

Philips is uitermate somber over de economische ontwikkelingen op de korte termijn. Het technologieconcern, dat maandag zijn eerste jaarverlies sinds 2002 bekendmaakte, ziet de marktomstandigheden de komende maanden verder verslechteren.

Philips boekte over 2008 een verlies van 186 miljoen euro, dat vooral het gevolg is van een dramatisch verlopen vierde kwartaal.

Nieuwe ontslagen
Philips gaat zesduizend banen schrappen om kosten te besparen. De maatregel komt bovenop het verlies van drieduizend arbeidsplaatsen die vorig jaar al werden aangekondigd. Waar de nieuwe ontslagen zullen vallen, wilde topman Gerard Kleisterlee maandag nog niet zeggen. Hij wilde evenmin zeggen of in Nederland banen verloren gaan. Maar vermoedelijk zullen de zwaarste klappen vallen bij de lichtdivisie, en dan met name bij de onderdelen waar de ouderwetse peertjes worden geproduceerd.

Kleisterlee zei dat hij nog nooit een economische verslechtering heeft meegemaakt zoals die zich de laatste maanden manifesteerde. ‘In de huidige situatie spreek je niet meer van economische tegenwind’, zei hij. ‘We zitten midden in een orkaan en het belangrijkste is nu het schip drijvende te houden.’

Dat de storm nog lang niet is uitgewoed, blijkt uit de verwachtingen voor de komende maanden. Philips bestempelt de markt voor consumentenelektronica als aanhoudend zwak, terwijl de lichtdivisie nieuwe klappen zal oplopen.

Verlichtingsonderdelen
Het onderdeel Lighting zag vooral de verkoop van componenten afnemen, zoals verlichtingsonderdelen voor de noodlijdende automobielindustrie. De komende tijd zullen de problemen in de bouwsector zichtbaar worden, verwacht Kleisterlee, waardoor Philips minder verlichting zal verkopen.

In de Verenigde Staten zag het concern al een afname van het aantal bouwprojecten dat wordt afgerond, terwijl in Europa nog een kleine groei zichtbaar was. Die groei zal de komende maanden stokken, omdat diverse projecten zijn afgerond ‘en nieuwe op zijn minst op een lager tempo beginnen, of zelfs worden uitgesteld’.

Philips heeft zijn hoop deels gevestigd op de diverse stimuleringsplannen van overheden, die volgens Kleisterlee alle zijn gefocust op infrastructuur en gezondheidszorg. ‘Het wachten is op de uitvoering van deze plannen en in hoeverre we daar de vruchten van kunnen plukken’, zei Kleisterlee.

Afschrijvingen
Mogelijk moet de komende periode opnieuw worden afgeschreven op bedrijfsonderdelen, zoals dat ook al in het vierde kwartaal gebeurde. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd voor een totaalbedrag van 1,3 miljard euro aan voorzieningen en afschrijvingen getroffen. De afschrijvingen in bedrijven waarin Philips een belang heeft, zijn de belangrijkste oorzaak van het verlies over 2008.

Het technologieconcern is goed te spreken over de hoeveelheid geld dat het in kas heeft. Philips heeft 3,6 miljard euro aan liquide middelen en kan ook nog eens 2,5 miljard opnemen bij de banken. Om deze positie niet aan te tasten, is Philips gestopt met het terugkopen van aandelen.

Een verrassende stap, zegt analist Eric de Graaf van vermogensbeheerder Petercam. ‘Ik had niet verwacht dat ze het hele programma zouden opschorten.’ Bij de huidige beurskoers had Philips van de resterende 1,7 miljard die voor het terugkoopprogramma was gereserveerd zo'n 20 procent van de aandelen opkopen, stelt de analist. ‘Misschien dat je over drie jaar zegt: bij zulke lage beurskoersen was dat een mooi moment geweest. Maar nu je in de afgrond kijkt en je geen idee hebt hoe diep die is, kan ik me voorstellen dat je voorzichtig bent met je cash.’

Buitenkans
Een woordvoerder van Philips zegt dat het concern zoveel mogelijk geld beschikbaar wil houden ‘omdat we echt niet weten wat er gaat gebeuren’. Bovendien wil Philips geld beschikbaar houden voor een eventuele buitenkans. ‘Het zou jammer zijn als we die moeten laten schieten omdat we geen geld kunnen lenen, of alleen tegen ongunstige condities, waardoor de deal niet langer interessant is.’

Gerard Kleisterlee (EPA) Beeld
Gerard Kleisterlee (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden