Reorganisatie defensie wekt argwaan

De militaire vakbonden en de grote oppositiepartijen in de Tweede Kamer laten geen spaan heel van de reorganisatieplannen die minister Van Middelkoop van Defensie maandag heeft gepresenteerd....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Volgens de FNV-bonden is de bewindsman ‘totaal de weg kwijt’. Een paar dagen nadat hij zinspeelde op verlenging van de missie in Uruzgan, kondigde de minister onder meer aan dat enkele F-16-vliegtuigen en pantserhouwitsers (zwaar geschut) worden afgestoten. Die wapens worden op grote schaal in Afghanistan ingezet.

Volgens een brief die Van Middelkoop (ChristenUnie) aan de Kamer stuurde, gaat ‘de vermindering van de operationele middelen niet gepaard met het ontslag van het betrokken personeel’. Dat zal elders binnen het defensie-apparaat worden ingezet.

De bonden zijn er echter niet gerust op. Duizend arbeidsplaatsen komen op de tocht te staan, aldus de FNV-bonden. De grootste militaire vakbond VBM/NOV vraagt zich af of gedwongen ontslagen te vermijden zijn. Door het verlies aan arbeidsplaatsen neemt de toch al aanzienlijke werkdruk op het personeel toe, stelt een andere bond, de FVNO/MHB (officieren en hoger burgerpersoneel).

Alle bonden laken het verlies aan slagkracht van de krijgsmacht, nadat er de afgelopen jaren al fors is bezuinigd. Defensie heeft behoefte aan extra geld, onder meer omdat de kosten van de Uruzgan-missie de pan uit rijzen. ‘Defensie is een zinkend schip’, aldus de CNV-bond ACOM.

De twee grootste oppositiepartijen, SP en VVD, lieten zich gisteren eveneens zeer kritisch uit.

VVD-Kamerlid Boekestijn noemde het een schandaal dat de minister zijn organisatie overeind wil houden door kroonjuwelen te verkopen. Daartoe rekent hij ook de Leopard-tanks, die weliswaar niet ingezet worden in Uruzgan, maar wel door de Canadezen in de aangrenzende provincie Kandahar. Volgens Boekestijn is Van Middelkoop uitgekleed door minister Bos van Financiën (PvdA). De liberalen willen dat de laatste alsnog bijspringt, of diens partijgenoot Koenders, de minister voor Ontwikkelingssamenwerking: ‘De VVD wil alleen nadenken over een verlenging van de Uruzgan-missie wanneer er buiten de Defensiebegroting om financiële middelen ter beschikking worden gesteld’.

Van Velzen (SP) zei dat de minister geen duidelijke keuze durft te maken, met onzekerheid onder het personeel als gevolg. ‘Er moet meer geld bij, of het ambitieniveau moet worden bijgesteld’.

Defensie wil meerdere buitenlandse missies tegelijkertijd kunnen uitvoeren. Anders dan de VVD is de SP tegen verhoging van het defensiebudget.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden