Renteverhoging zet rem op bezuinigingen Italië

De afglijdende Italiaanse lire is dinsdag terecht gekomen in een vrije val. Ook de inflatie heeft de kop opgestoken. Om die af te remmen heeft de centrale bank gisteravond het bankdisconto verhoogd van 7,5 tot 8,25 procent....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Italiës financiële problemen hebben maar gedeeltelijk te maken met de zwakke dollar en de sterke D-mark. De hoofdoorzaak is de binnenlandse politieke chaos, die geen enkel uitzicht biedt op een stabiele regering en een serieus saneringsprogramma.

De lire opende op 1080 voor een D-mark. Binnen enkele uren stond ze op 1090. Tussenkomst van de centrale bank hielp niet. Na een dieptepunt van 1098,50 verkocht de centrale bank opnieuw miljoenen marken. De slotkoers was 1093.

De versnelde val van de lire is mede het gevolg van de plotselinge toename van de inflatie. Volgens gisteren bekend geworden cijfers is deze op jaarbasis opgelopen tot 4,3 procent, terwijl begroting en loonsverhogingen uitgaan van 2,5 procent.

Door de loonmatiging en een vermindering van de vraag was de inflatie tot nu toe beperkt gebleven. Dankzij de goedkope lire is de export spectaculair gestegen. Maar tegelijk is de import steeds duurder geworden, en dat wordt nu in de prijzen doorberekend.

De discontoverhoging heeft de werkgevers gealarmeerd. Volgens hen zal de hogere rente het economisch herstel afremmen en de nood-bezuinigingsoperatie die premier Dini donderdag rond wil hebben, ontkrachten. Het gros van het geld dat Dini bijeen wil harken, zal immers opgaan aan de gestegen rente op de staatsschuld.

De nieuwe inkomsten moeten vooral komen uit de verhoging van de benzine-accijns en de btw-tarieven. De vakbonden willen een rechtvaardiger verdeling van de lasten. En de industriëlen wijzen het plan af om de bedrijfsfondsen waaruit de gouden handdruk voor vertrekkende werknemers wordt gefinancierd, te belasten met 1 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden