'Rentevaste hypotheek weg'

Van onze verslaggever

Europese bedrijven en banken moeten in de voorstellen voor de zogenaamde International Accounting Standards (IAS), hun bezittingen voortaan tegen de marktwaarde in de boeken zetten. Banken moeten dan jaarlijks ook hun hypotheekportefeuilles opnieuw waarderen. De waarde van hypotheken met een vaste rente daalt als de rentestand stijgt, en vice versa.

Waardeveranderingen van de hypotheekportefeuilles leiden vervolgens direct tot winstschommelingen. Volgens ING-directeur Cees Maas zullen banken dan geen vastrentende hypotheken meer afsluiten, omdat de winsten veel te afhankelijk worden van de rentestand.

Tot nu toe hebben Nederlandse bedrijven en banken veel meer vrijheid bij het waarderen van hun bezittingen. Een hypotheekportefeuille wordt tegen de verkrijgingsprijs op de balans gezet, en verandert in de regel niet meer van waarde. De nieuwe boekhoudregels, waarover nog volop wordt gediscussieerd, moeten vanaf 2005 voor alle Europese landen gaan gelden.

In Nederland kiezen veel huizenkopers ervoor om hun hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten. Huizenbezitters weten dan voor periodes van tien, twintig, of soms wel dertig jaar wat hun maandelijkse woonlasten zullen zijn. Als banken straks alleen nog hypotheken verkopen met variabele rente, worden de woonlasten van huizenbezitters afhankelijk van de rentestand.

Dat kan leiden tot grote schommelingen van het besteedbaar inkomen en repercussies hebben voor de economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden