Rente VS blijft ongewijzigd

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed) houdt de rente voorlopig ongewijzigd op 2 procent. Dat maakte de Fed dinsdagavond bekend....

De leden van het Federal Open Markets Committee (FOMC) van de Fed stemden met negen tegen één voor handhaving van het belangrijkste rentetarief. Het is de tweede keer op rij dat de Fed de rente niet wijzigt. In april werd de rente nog met 0,25 procent verlaagd tot 2 procent – de laatste verlaging in een lange serie, bedoeld om de kwakkelende Amerikaanse economie aan te wakkeren. In totaal bracht de Fed de rente met 3,25 procent omlaag.

Nu ziet bankpresident Ben Bernanke zich klemgezet: aan de ene kant bevindt de Amerikaanse economie zich op de rand van een recessie, aan de andere kant loopt de inflatie gestaag op. Een hogere rente beteugelt de inflatie, maar heeft als nadeel dat de groei afneemt. In juni bereikte de inflatie het hoogste punt sinds 1991.

De Fed liet in een toelichting weten dat verwacht wordt dat de inflatie later dit jaar en volgend jaar zal afnemen, maar ook dat die ontwikkeling ‘zeer onzeker’ is.

Hoewel uit uitgelekte notulen van de Fed onlangs bleek dat een renteverhoging serieus werd overwogen, denken veel deskundigen nu dat het bankenstelsel de rente dit jaar ongewijzigd laat, in de hoop dat de daling van de olieprijzen doorzet waardoor de prijsstijgingen worden afgeremd.

De Fed stelde dat de economische activiteit toeneemt. Dat geldt met name voor de consumentenbestedingen en de export van goederen. Daartegenover stond echter een verslechterende arbeidsmarkt en onrust op de financiële markten. ‘De krapte op de kredietmarkt, de aanhoudende malaise op de huizenmarkt en hoge energieprijzen zullen nog een aantal kwartalen drukken op de economische groei’, aldus de Fed.

Later deze week maken ook de Europese Centrale Bank en de Bank of England hun rentebesluiten bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden