Rente omlaag, maar niet voor leningen

Terwijl de rentevergoeding op gewone spaarrekeningen almaar verder omlaag hobbelt, wordt het lenen van geld bij de bank niet goedkoper....

Na vergelijking van de rente die spaarders nu ontvangen op eenvoudige spaarrekeningen (de twee linkerkolommen in onderstaande tabel, de peildatum is 8 augustus) met de rentetarieven die Moneyview op 26 juli voor de krant verzamelde, blijkt dat zeker drie aanbieders in die twee weken de spaarrente hebben verlaagd.

De vergoeding op de DHB S@ veOnline-rekening ging omlaag van 3,1 procent naar 2,8 procent. Ook de rente op de DSB Bank Internet Spaarrekening werd verlaagd, van 3,10 naar 3,0 procent. En Triodos Bank verlaagde de vergoeding op de Spaar Meer Rekening van 2,50 procent naar 2,25 procent.

Het resultaat: spaarrekeningen waarvan het saldo direct op te vragen is en die een rente bieden van meer dan 3 procent, zijn een uitermate schaars goed geworden. De Belgische prijsvechter Argenta en de financiële adviesketen De Hypotheker hebben nog spaarrekeningen in de aanbieding waar de spaarder (iets) meer dan 3 procent kan verdienen.

Ook ING biedt nog 3,1 procent op zijn Twin Spaarrekening. Maar daar schuilt een adder onder het gras. Geld opnemen van die rekening kost geld: 1 procent van het op te nemen bedrag. Met een inflatie die rond de 1,6 procent zweeft, blijft van de vergoeding op een doorsnee spaarrekening derhalve bitter weinig over.

Maar terwijl de spaarrente de afgelopen twee weken verder omlaag ging, gebeurde niet hetzelfde met de rente die debiteuren moeten betalen op doorlopende kredieten. Vergelijking van deze tarieven (in de rechterkolom van onderstaande tabel, peildatum 8 augustus) met die van twee weken geleden, levert geen wijzigingen op. Dat is opmerkelijk, want de algemene verwachting is dat indien sparen minder profijtelijk wordt, lenen eveneens nog goedkoper zou moeten worden dan het al is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden