Rente-inkomsten in heel Europa uniform belast

Als het aan de Europese Commissie ligt, zal het voor rijke spaarders niet meer lonend zijn hun spaartegoeden in een belastingparadijs binnen de Europese Unie onder te brengen....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

BRUSSEL

Dat betekent dat elk land voortaan rente-uitbetalingen onmiddellijk tegen een uniform en vast tarief zal belasten. Het voorstel van Monti is gewaagd, omdat vooral Luxemburg, maar ook een veel groter land als Groot-Brittannië, zich tot nog toe altijd verzetten tegen uniformering van de belastingstelsels in de Unie. Nederland kent op dit moment ook geen bronbelasting.

De Europese Commissie heeft echter het mandaat van de ministers van Financiën om te zoeken naar mogelijkheden om deze 'fiscale harmonisatie' toch door te voeren. Achtergrond hiervan is dat de lidstaten elkaar onderling beconcurreren met belastingvoorwaarden. Zij proberen elkaar de loef af te steken als het gaat om het binnenhalen van buitenlandse investeringen of vermogende buitenlanders. Die concurrentiestrijd kost volgens Monti enorm veel geld.

'We realiseren ons nu pas de enorme schade die wordt aangericht omdat wij de coördinatie van belastingsystemen niet ter hand nemen', aldus de Europees Commissaris gisteren in Brussel.

Luxemburg zou over de streep te trekken zijn, zo meent hij, door de invoering van de uniforme bronbelasting deel te laten uitmaken van een groter pakket maatregelen. Daartoe zou ook een uniformering van de vennootschapsbelasting horen, wat middels een niet-bindende gedragscode geregeld zou moeten worden. De soepele regimes van bijvoorbeeld België en Ierland zijn de Luxemburgers al jaren een doorn in het oog. 'Premier Juncker van Luxemburg staat niet afkerig tegenover het voorstel', zei Monti gisteren.

Overigens zullen de ministers van Financiën die over twee weken in het Luxemburgse kuuroord Mondorf bij elkaar komen om Monti's plannen te bespreken, ook een alternatief voorgeschoteld krijgen. Als zij de bronbelasting onaanvaardbaar vinden, is de invoering van een internationale 'rente-renseignering' een goed alternatief. Dat betekent dat elke overheid verplicht is om aan andere lidstaten informatie te verschaffen over de rente-uitbetalingen aan buitenlandse inwoners van het land.

Monti voorziet in zijn belastingplan ook in ruimere mogelijkheden om bepaalde arbeidsintensieve diensten in een lager BTW-tarief onder te brengen. Daarmee zou het wit inhuren van schilder en werkster aantrekkelijker worden.

Staatssecretaris Vermeend van Financiën toonde zich gisteren met name over het laatste voorstel enthousiast. De eventuele invoering van een bronbelasting kon hem minder bekoren. Vermeend geeft de voorkeur aan het huidige systeem in Nederland, waarbij banken verplicht zijn de fiscus opgave te doen van de rente-betalingen aan hun cliënten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden