Rente Grieks papier rijst pan uit

De rente op tweejarige Griekse staatsleningen heeft vrijdag het bizarre record van 45,92 procent bereikt. Op de obligatiemarkten deden geruchten de ronde dat de Grieken binnen twee weken uit de eurozone zullen stappen.

MARC PEEPERKORN; PETER DE WAARD

BRUSSEL/AMSTERDAM - Reden voor die geruchten waren het nieuws dat de onderhandelingen over een nieuwe bijdrage uit het noodfonds zijn opgeschort omdat Griekenland niet aan zijn bezuiningingsverplichting voldoet. De Griekse minister van Financiën Venizelos sloot vrijdag nieuwe bezuinigingen uit. Hij zei dat de experts van het IMF, de EU en de ECB het complexe bezuinigingsprogramma niet begrepen.

Ook de rente op de Italiaanse en Spaanse staatsleningen steeg. Italië betaalt nu 5,21 procent op een tienjarige lening, 0,1 procentpunt meer dan donderdag. De Europese Centrale Bank had de afgelopen weken geïntervenieerd om die rentetarieven weer tot onder de 5 procent terug te brengen nadat ze boven de 6 waren uitgekomen.

De Experts van de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie hebben hun controlemissie in Athene vrijdag onverwacht opgeschort. De Griekse regering krijgt twee weken de tijd om aanvullende bezuinigingen aan te kondigen.

Het niet nakomen van de afspraken heeft vergaande gevolgen. Athene loopt in dat geval de zesde tranche (8 miljard euro) van de eerste Griekse noodlening (110 miljard) van de EU en het IMF mis. Ook vergroot het de kans dat sommige parlementen in de eurolanden nee zeggen tegen de tweede noodlening (109 miljard) die de regeringsleiders eind juli aan Griekenland toezegden.

In een gezamenlijke verklaring vrijdag stelden de Commissie, de ECB en het IMF dat de Griekse regering tot medio september de tijd heeft om de begroting voor 2012 af te ronden. De missie van experts zou 'goede voortgang' hebben geboekt.

Ambtenaren in Brussel en Frankfurt zeiden dat Athene zijn tekortsdoelstelling voor dit jaar (7,5 procent van het bruto binnenlands product) niet gaat halen. Deels wordt dat veroorzaakt doordat de Griekse economie meer krimpt dan verwacht.

Maar de ambtenaren hekelen ook de lakse uitvoering van aangekondigde bezuinigingen. Verder verloopt de voorgenomen verkoop van staatseigendommen (geraamde opbrengst: 50 miljard) uiterst traag. Tegelijkertijd stijgen belastinginkomsten minder snel dan verwacht. De aanpak van belastingontduikers laat te wensen over. Komt hierin geen verandering, dan blijft het financieringstekort op 8,5 procent hangen.

De Nederlandse minister De Jager van Financiën noemt het afbreken van de EU-IMF-ECB-missie 'een waarschuwend signaal'. 'De Grieken moeten zorgen dat ze alle afspraken nakomen, bijvoorbeeld de extra belastinginkomsten die ze moeten binnenhalen', aldus De Jager na afloop van de ministerraad.

De uitkering medio juni van de vijfde tranche (13 miljard) van de Griekse lening leidde tot een soortgelijke patstelling tussen Athene en de Commissie, de ECB en het IMF. Mede als gevolg van deze spanningen sloeg de onrust op de financiële markten toen over naar Spanje en Italië. Zware onderhandelingen in de zomer leidden tot de tweede noodlening voor Athene, dat op zijn beurt beterschap beloofde.

Griekenland komt zijn bezuinigingsbeloften opnieuw niet na. Gevolg is dat een nieuwe bijdrage uit het Europese noodfonds aan een zijden draad hangt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden