Renske Endel

'Ik heb er altijd van gedroomd een heel goede turnster te worden. Turnen vind ik een geweldige sport, ik heb echt altijd zin om te trainen....

'Voordat ik in juni als turnster de B-status kreeg, betaalden mijn ouders alles. Van contributie tot leertjes en schoentjes. Maar ook het reisgeld voor de wedstrijden en de wekelijkse treinreis naar Nijmegen. Ik woon daar bij een gastgezin en dat kost ongeveer zestig gulden per week. Verder kreeg ik nog geld voor kleding, cadeautjes en feestjes. Tijd voor bijbaantjes heb ik niet, want ik train dertig uur per week. Het valt niet te combineren met school. Ik heb mijn Havo-diploma, maar ben vorig jaar gestopt met 5 VWO.

'Nu ik na het wereldkampioenschap de A-status heb gekregen, wordt het financieel allemaal wat makkelijker. Van die duizend gulden per maand kan ik in elk geval mijn rijlessen betalen. En misschien krijg ik van het NOCNSF wel een autootje. Dat kost ook veel geld, vooral die benzine. Ik moet nog met mijn ouders overleggen of ik nu alles zelf moet gaan betalen. Dan raakt het wel snel op natuurlijk. Ik ga er geen gekke dingen mee doen. Ik ben eigenlijk vrij zuinig. Daar komt bij dat ik de A-status ook zo kan kwijtraken, en het geld dus ook. Ik moet wel blijven presteren. Als ik niet mee doe aan het Europese kampioenschappen in april 2002, kan ik de A-status geloof ik al weer verliezen.

'En ik weet dat het hoe dan ook nog maar voor een korte periode is. Ik ben met achttien jaar al vrij oud. De meeste turnsters gaan door tot hun twintigste. Het is lichamelijk zwaar, het vergt veel van je. Je lichaam wordt ook steeds stijver als je ouder wordt.

'Daarom ga ik volgend jaar of het jaar daarna een opleiding volgen. Ik wil graag aan de Universiteit van Utah in Salt Lake City gaan studeren. Ik was eigenlijk dit jaar al van plan daarheen te gaan, maar ik heb dat nog even uitgesteld. Op die Amerikaanse universiteit kan ik veel sporten en tegelijkertijd studeren, omdat je veel minder hoeft te trainen dan nu. Je turnt wedstrijden tegen andere universiteiten, en dat lijkt me hartstikke leuk.

'Mensen zeggen natuurlijk wel eens dat je met turnen niets verdient, en dat daar wat aan moet veranderen. Ik heb er wel over nagedacht, maar voor mij is dat niet belangrijk. Daar gaat het niet om, turnen is gewoon een mooie sport. Mijn geld verdien ik later wel met wat anders, waarschijnlijk iets in de gezondheidszorg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden