Uw politieke nieuwsbrief

Renovatiedokter Pechtold kan zijn borst nat maken

Alexander Pechtold, hier nog in functie als D66-leider, op het Binnenhof. Beeld ANP - Remko de Waal
Alexander Pechtold, hier nog in functie als D66-leider, op het Binnenhof.Beeld ANP - Remko de Waal

Goedemiddag,
Terwijl Alexander Pechtold terugkeerde voor een ingewikkeld spoedklusje, kon de SP nog maar eens treuren over de mislukte campagne.
Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
Pechtold terug

‘De renovatie van het Binnenhof kun je zien als een politieke laboratoriumopstelling. Dit keer hebben besluiten geen gevolgen voor eenoudergezinnen, studenten of varkenshouders. Dan blijkt: als de Kamer het uitsluitend over zichzelf heeft, wordt het pas echt ingewikkeld; denk aan onderwerpen als parlementaire ondersteuning of wachtgeldregelingen.’

Verslaggever Ariejan Korteweg waarschuwt vandaag alvast Alexander Pechtold, de gewezen leider van D66, die een verrassende entree maakt op het Binnenhof in een poging om de renovatieplannen terug op de rails te krijgen.

Dat wordt een spoedklus, want voor het begin van het zomerreces (begin juli) moet zijn analyse van ‘waar het beter kan’ er liggen. Zou hij durven beginnen met het inperken van het aantal meebeslissers? Korteweg: ‘Politiek toezichthouder is de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken; die moet verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops controleren (...) Er is een bouwbegeleidingscommissie die rapporteert aan het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer. Daaronder hangen werkgroepen. Daarnaast is er een stuurgroep met ook de andere gebruikers – Eerste Kamer, Algemene Zaken en Raad van State. Om het nog ingewikkelder te maken, bekleden veel Kamerleden dubbelfuncties. Governance, noemen ze zoiets. Dat is wensdenken. Zoals het wensdenken is dat de verbouwing geen politiek project zou zijn. Alles aan het Binnenhof is politiek, ook potpalmen.’

En dan moet Pechtold nog beginnen aan de ruziënde architecten en de snel toenemende vrees dat het renovatiebudget bij lange na niet hoog genoeg is om aan alle verwachtingen te voldoen.

Desgevraagd wilde Pechtold vandaag weinig zeggen over zijn aanpak. Wel spreekt hij van ‘een enorme eer'. Eén ding zal hem alvast bekend voorkomen: het cynisme waarmee zijn terugkeer op Twitter werd begeleid. Al zal het wellicht schelen dat De Telegraaf inmiddels heeft gemeld dat hij er niet voor betaald krijgt:

SCHIKKING VAN DE DAG
SP betaalt cartoonist

Een gelukkige Europese verkiezingscampagne was het allerminst voor de SP, die de frontale aanval op PvdA-lijsttrekker Timmermans als een boemerang terug zag keren. De SP verdween uit het Europees Parlement en zal nog wel even bezig zijn met de evaluatie. De bijkomende schade liet zich vandaag nog even voelen: de partij betaalt cartoonist Ruben Oppenheimer 8500 euro schadevergoeding voor het ongevraagde gebruik van een van zijn cartoons in het veelbesproken Brusselmans-filmpje.

Oppenheimer en de SP werden het daarover eens nadat de Utrechtse rechter ze bij elkaar om de tafel had gezet. Oppenheimer had een kort geding aangespannen omdat hij vindt dat de geloofwaardigheid van zijn werk is aangetast. ‘Hij wil nooit met politieke partijen geassocieerd worden. Iets ergers kun je een politiek cartoonist bijna niet aandoen, het tast zijn politieke en creatieve onafhankelijkheid aan', aldus zijn advocate tegenover een verslaggever van het ANP.

'Hans Brusselmans' in het spotje van de SP.  Beeld SP
'Hans Brusselmans' in het spotje van de SP.Beeld SP

EN DAN DIT NOG

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen moet er moedeloos van worden: wéér stevent Lelystad Airport af op een jaar uitstel. Dit keer dreigt een uitspraak over het Nederlandse stikstofbeleid roet in het eten te gooien. Wat houdt die uitspraak van de Raad van State in? En is de minister al opgeschoten met die andere hobbel, het verplaatsen van vluchten van Schiphol naar Flevoland? Verslaggever Dion Mebius overziet het slagveld.

De verkeerstoren van Lelystad Airport. Beeld Marcel van den Bergh
De verkeerstoren van Lelystad Airport.Beeld Marcel van den Bergh

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden