Renovatie paleizen kost de staat ruim 127 miljoen euro

Rond het aantreden van koning Willem-Alexander is een aantal paleizen in de steigers gezet. In totaal kosten deze renovaties de overheid ruim 127 miljoen euro.

Susanne Geuze en Merijn Rengers
Huis Ten Bosch ondergaat komende jaren een ingrijpende verbouwing. Beeld anp
Huis Ten Bosch ondergaat komende jaren een ingrijpende verbouwing.Beeld anp

Donderdag werd bekend dat Willem-Alexander binnenkort gaat werken vanuit de achtertuin van zijn woning Villa Eikenhorst in Wassenaar. Daartoe wordt op het landgoed voor 400 duizend euro een 'noodgebouw' opgetrokken met een hal, vergaderzaal en twee spreekkamers. De gemeente Wassenaar heeft hiervoor een vergunning verleend.

Reden voor het tijdelijke onderkomen is de verbouwing van Huis Ten Bosch. Op Prinsjesdag werd bekend dat het voormalige woon- en werkpaleis van prinses Beatrix de komende jaren een ingrijpende renovatie ondergaat. Het is de bedoeling dat de koning er vanaf 2017 gaat wonen met zijn gezin.

Een ander tijdelijk onderkomen voor de koning bleek lastig te vinden. Het Paleis op de Dam, dat een paar jaar geleden nog een grote opknapbeurt kreeg, is te ver weg en de kantoren van Paleis Noordeinde zitten vol met personeel van de Dienst Koninklijk Huis.

Pied-à-terre Beatrix

Voor de renovatie van Huis ten Bosch is 35 miljoen euro gereserveerd. Dat komt neer op 4.000 à 5.000 euro per vierkante meter, een bedrag 'vergelijkbaar met onderhoud en renovaties van soortgelijke panden', aldus de Rijksgebouwendienst. Meer dan dertig jaar oude technische installaties, zoals loden waterleidingen en elektrische bedrading met ongeaarde stopcontacten, worden vernieuwd. Verder krijgt het paleis een nieuw dak en wordt asbest verwijderd.

Prinses Beatrix liet Huis ten Bosch eind jaren zeventig renoveren en betrok het in 1981, een jaar na haar aantreden. Sindsdien is er niets aan gedaan. In februari van dit jaar verhuisde de prinses naar kasteel Drakesteyn bij Lage Vuursche, waar zij ook al tussen 1963 en 1981 had gewoond en daarna in het weekend regelmatig terugkeerde.

Ook paleis Noordeinde, de andere voormalige werklocatie van Beatrix en nu nog van Willem-Alexander, wordt opgeknapt. Hier zijn momenteel voor 8 miljoen euro aan 'grootscheepse verbouwingen' gaande van facilitaire en restauratieve ruimtes. Daarnaast werd onlangs het aangrenzende pand Noordeinde 66 verbouwd voor 3,7 miljoen euro. Dat dient nu als pied-à-terre voor prinses Beatrix.

De kosten van Noordeinde 66 bleken veel hoger dan de aanvankelijk begrote 900 duizend euro. PvdA en SP stelden in juni nog Kamervragen over dat bedrag. In 2008 was Noordeinde 66 al in opspraak. Willem-Alexander verkocht het pand toen voor 3,25 miljoen euro aan de Rijksgebouwendienst. Zelf had hij het in 1993 voor 750 duizend gulden (zo'n 340 duizend euro) van zijn grootmoeder Juliana gekocht.

Prinses Beatrix in 1967 voor kasteel Drakensteyn. Beeld anp
Prinses Beatrix in 1967 voor kasteel Drakensteyn.Beeld anp
De koninklijke familie op het bordes van Paleis Noordeinde op Prinsjesdag. Beeld anp
De koninklijke familie op het bordes van Paleis Noordeinde op Prinsjesdag.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden