Renovatie Paleis toch onzichtbaar

De renovatie van het Paleis op de Dam zal voor het publiek vrijwel onzichtbaar zijn. De eerder aangekondigde plaatsing van bouwketen en een schutting voor het paleis gaat niet door....

Dit heeft de Rijksgebouwendienst woensdag bekendgemaakt. De renovatie, die 69 miljoen gaat kosten, is afgestemd op de eisen van het koninklijk huis, dat het paleis in bruikleen heeft van de staat. Dit betekent onder meer dat nieuw sanitair, een nieuwe keuken en een nieuwe verwarming worden geïnstalleerd. De huidige installaties zijn meer dan veertig jaar oud.

De grauwe aanslag die zich sinds de bouw van het paleis in 1648 op het lichtbeige zandsteen heeft vastgezet, zal niet worden verwijderd. Geld en een betrouwbare techniek ontbreken daarvoor. Ook bestaat verschil van mening over de noodzaak van zo’n ingreep.

De plannen voor de plaatsing van een metershoge schutting rondom het paleis stuitten op verzet van de ondernemers en de toeristenbranche. De tijdelijke kantoren en ruimten voor bouwvakkers zullen nu in het paleis worden ingericht.

Voorafgaand aan de renovatie zal het paleis worden ontdaan van alle asbest. Hiervoor moeten sommige vloeren en muren tijdelijk worden verwijderd.

De huidige bouwvoorschriften maken ook andere aanpassingen noodzakelijk. Deze moeten het paleis vrijwaren van gevaren als legionella, brand, terreur en lekkage in de riolering. De fundering van 13.659 palen is nog solide. De verzakkingen, bijvoorbeeld door de aanleg van de nieuwe metrolijn, worden nauwkeurig gemeten.

Tijdens de renovatie krijgt het personeel van het paleis in een naastgelegen gebouw onderdak. Het antieke interieur, bestaande uit schilderijen, beeldhouwwerken en meubilair wordt in Rijswijk opgeslagen.

De functie van het paleis verandert niet na de renovatie. Het koningshuis organiseert er staatsbezoeken, nieuwjaarsrecepties en andere officiële ontvangsten. Daarnaast blijft het paleis, ooit gebouwd als stadhuis, beperkt toegankelijk voor het publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden