Renovatie Binnenhof plaatst Den Haag voor dilemma

De renovatie van het Binnenhof plaatst parlement en regering voor een dilemma: tijdelijk verhuizen, zodat de verbouwing sneller en goedkoper verloopt? Of in delen renoveren, zodat het Binnenhof ook tijdens de verbouwing als centrum van de democratie kan blijven functioneren?

Beeld -

De verschillen zijn aanzienlijk, zo blijkt uit een advies dat oud-minister Liesbeth Spies op verzoek van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) schreef en dat maandag werd gepresenteerd.

Een gefaseerde renovatie - waarbij de gebruikers zo veel mogelijk in het gebouw blijven werken - duurt minstens dertien jaar en kost 500 tot 600 miljoen euro. Verlaten alle gebruikers het Binnenhof, dan is de klus in vijfenhalf jaar geklaard en kan 85 tot 125 miljoen euro worden bespaard.

Spies spreekt haar voorkeur uit voor die korte variant. Ook omdat in de lange variant de Binnenhofbewoners veel hinder zullen ondervinden van de werkzaamheden.

Beeld -

Chaotisch geheel

Het complex dat met de verzamelnaam Binnenhof wordt aangeduid, is een chaotisch geheel van gebouwen in uiteenlopende stijlen, door gangen en loopbruggen met elkaar verbonden. Het oudste deel van het Binnenhof - de Ridderzaal - stamt uit de 13de eeuw, de gebouwen van de Eerste Kamer en het ministerie van Algemene Zaken zijn 17de-eeuws en de uitbreiding met de nieuwe plenaire zaal is van 1992. De totale oppervlakte is tweemaal die van het Rijksmuseum.

Achter de gevels, die doorgaans in behoorlijke staat zijn, gaat veel achterstallig onderhoud schuil. De gebreken zitten zowel in de historische gebouwen als in de nieuwbouw. Er is beton- en houtrot vastgesteld, daken lekken en zijn slecht toegankelijk, koelmachines en leidingen zijn verouderd, door de slechte kabelgoten kan de ict niet op peil worden gehouden.

Alle betrokkenen - Algemene Zaken, de beide Kamers en de Raad van State - zijn het erover eens dat renovatie nodig is. De Haagse brandweer noemde onlangs de brandveiligheid ondermaats. 'De problemen zijn ernstig. Elk jaar uitstel vergt houtje-touwtjeoplossingen, die extra geld kosten', zegt Spies. Van verwaarlozing wil ze overigens niet spreken.

Beeld -

Vervangende huisvesting

De regering hoopt na de zomer met een voorstel te komen. De afgelopen weken lieten verschillende Tweede Kamerleden doorschemeren er weinig voor te voelen het Binnenhof voor langere tijd te verlaten. Het dagelijks bestuur van de Kamer noemde de plannen al eens 'draconisch'. Ook de Raad van State, Algemene Zaken en de Eerste Kamer worden om advies gevraagd. Uiterlijk in 2020 moeten de werkzaamheden beginnen.

Over vervangende huisvesting is al nagedacht. In de korte variant wijkt de Tweede Kamer uit naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, naast het Centraal Station. Algemene Zaken, Raad van State en Eerste Kamer gaan dan naar het statige gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout. In de lange variant verkassen alle Binnenhofbewoners om beurten naar de Hoge Raad. De Tweede Kamer - veruit het grootste deel van het Binnenhofcomplex - wordt dan gefaseerd verbouwd.

Het Binnenhof is niet alleen het hart van de democratie, maar ook een toeristische trekpleister. In geen van de varianten gaat het gebouwencomplex helemaal op slot. Met Prinsjesdag moet de Ridderzaal in gebruik blijven en in de lengte van het Binnenhof kan een luchtbrug worden geplaatst om de renovatie te kunnen volgen.

Beeld -
Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden