Column

Renée Braams: 'In de zorg zijn alle remmen los'

Pim Fortuyn en de marktwerking hebben van dokters kooplui gemaakt, vindt columnist Renée Braams.

Pim Fortuyn Beeld null
Pim Fortuyn

Ik voelde sympathie voor de oude Amerikaan die in een tv-item over Obama's verplichte zorgverzekering protesteerde tegen wat hem werd opgelegd. Zijn leven lang had hij ervoor gekozen geen zorgverzekering te hebben, maar in plaats daarvan zo gezond mogelijk te leven, niet naar de dokter te gaan, en een spaarpot te houden voor een operatie of behandeling die hij écht onmisbaar zou vinden.
Die keuze werd hem afgenomen.

Toch zou ik op Obama stemmen. Je kunt nu eenmaal niet alles krijgen zoals je het hebben wilt. En zo ben ik ook blij met het nieuwe regeerakkoord, hoe onrechtvaardig het ook is dat hoogopgeleide mensen die hun best doen gezond te leven en niet te veel te eten en te drinken, straks honderden euro's per maand extra moeten betalen aan de ziektekostenverzekeraar.

Zorgconsumptie
Omdat ik veel vertrouwen heb in minister Schippers en haar collega's, wil ik ze in ieder geval vragen remmen op de zorgconsumptie te gaan zetten, om de ziektekostenpremies tóch zo laag mogelijk te houden.
In de zorg zijn namelijk alle remmen los. Dat is allereerst de schuld van Pim Fortuyn, die altijd riep 'nooit meer wachtlijsten!' en dat het een schande was dat mensen in een rijk, Paars land maanden moesten wachten op hun beurt voor een staaroperatie.

Naar Pim werd geluisterd. Sinds de Paarse kabinetten hoeven dokters niet meer op het geld te letten en sinds de marktwerking azen ze er zelfs op hun klanten zoveel mogelijk van hun koopwaar aan te smeren.
Gelooft u het niet? Ik geloofde het eerst ook niet, ik dacht dat goede dokters hun patiënten het liefst geruststellen en weer naar huis sturen.

Maar iedereen in mijn omgeving zegt nu dat waar je vroeger enorm moest zeuren om een verwijsbriefje voor een foto, je nu zélf moet zeggen: 'Ho, het is genoeg, ik hoef geen mri, het gaat vast wel weer over.'

Voorbeelden
Twee voorbeelden die mij hebben doen inzien dat in de ziekenhuizen écht de remmen los zijn: De moeder van mijn vriendin P., die boos is op al haar kinderen en de hele verdere mensheid, sneed in juni 2011 in haar pols en belde de ambulance. Toen P. haar diezelfde middag bezocht op de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis, had ze een klein pleistertje op haar pols waar een piepklein schrammetje onder zat.

Toen ikzelf in de jaren tachtig in een ziekenhuis werkte, noemde je zo'n type 'ts' (tentamen suïcide, zelfmoordpoging) een 'cry for help'. De patiënt werd dezelfde dag nog naar huis gestuurd, met misschien nog een telefoontje naar de huisarts.

Zo niet de moeder van P. Zij is een jaar lang vastgehouden op gesloten psychiatrische afdelingen, tegen haar zin. In juni 2012 mocht ze eindelijk naar huis. Nu moet ze twee middagen per week naar een gespreksgroep waar eenzame bejaarden sociale vaardigheden leren. Dat is de voor haar passende hulp, die ze meteen had moeten krijgen. En dat had de gemeenschap een dikke ton gescheeld!

Controle
Het tweede voorbeeld herkent u vast: buurmeisje T. (9 jaar) had een middenoorontsteking. De huisarts vond het fijn als de kno-arts op de poli er naar keek. Die schreef een druppeltje voor, maar liet het kind daarna drie keer voor controle terugkomen, tot de ouders het welletjes vonden.

Luister, minister Schippers, ik reken erop dat het pakket wordt versoberd en de specialisten worden gedwongen volgens protocollen te gaan werken, waarmee onnodige behandelingen worden voorkomen. Een herniaoperatie of een verstandskiesverwijdering mag alleen worden vergoed als de arts aan de verzekeraar kan uitleggen dat daar een medische reden voor is.

De tijd is nú rijp om te stoppen met het slikken van pillen die nauwelijks goed en veel slecht doen, je leest daar nu wekelijks over in de krant. Haal zulke pillen uit het basispakket!

De rem moet nu terug op de zorg, ik wil er niet nóg meer voor betalen.

Renée Braams is neerlandica, muziekdocent en columnist voor vk.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden