NieuwsNRC

René Moerland wordt nieuwe hoofdredacteur van NRC

René Moerland wordt de nieuwe hoofdredacteur van NRC. Dat is tijdens een redactievergadering in de Doopsgezinde Kerk in Amsterdam besloten.

René Moerland.Beeld Olivier Middendorp

Moerland (49) volgt per 1 september Peter Vandermeersch (58) op, die de krant negen jaar leidde en nu bij een Ierse krantengroep aan de slag gaat. Waar Vandermeersch afkomstig was van de Belgische krant De Standaard, heeft Moerland een lange geschiedenis bij NRC. Sinds 2000 werkt hij bij de krant.

Daarvoor studeerde Moerland geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij specialiseerde zich in de Franse geschiedenis en won de Prix de Paris, een prijs voor jonge Nederlandse historici die zich met Frankrijk bezighouden. Vervolgens studeerde hij in Parijs aan de École des hautes études en sciences sociales (EHESS), een onderzoeksschool voor sociale wetenschappen. Zijn wetenschappelijke titel behaalde hij avec mention très bien (summa cum laude).

Bij NRC was hij onder meer chef van de redacties binnenland, buitenland en Den Haag. Ook was hij politiek verslaggever in Den Haag en correspondent in Frankrijk. Momenteel werkt hij in Brussel als correspondent van de Europese Unie.

Moerland is na een sollicitatieprocedure voorgedragen. Zijn voordracht moet nog formeel worden goedgekeurd door de directie van NRC Media.

Moerland krijgt de leiding over NRC Handelsblad en NRC Next. Sinds 2018 hebben beide kranten dezelfde inhoud, alleen een verschillend bezorgmoment: Handelsblad wordt in de middag bezorgd, Next in de ochtend. In 2017 had Handelsblad een betaalde printoplage van 130 duizend, Next van 26 duizend.

NRC zal onder Moerland ‘dieper de samenleving inkruipen’, zegt hij telefonisch. ‘Onze redactie zal diverser worden. Bij de moderne journalistiek red je het niet met alleen klassieke journalisten die geschiedenis hebben gestudeerd en daarna journalistiek. Je hebt ook bèta’s nodig en mensen die het platteland van dichtbij kennen.’ Zijn eigen rol wil hij niet overschatten. ‘Uiteindelijk zal NRC meer luisteren naar de lezer dan naar mij.’

Het is de vraag hoe Moerland zich verder zal profileren. Zijn voorganger, Vandermeersch, gold als vernieuwer. Hij maakte de krant luchtig, stapte over op tabloidformaat en smolt Next en Handelsblad samen. Daarnaast stond Vandermeersch bekend als heetgebakerd: redacteuren konden, ten overstaan van collega’s, de volle laag krijgen. Ook was hij een NRC-ambassadeur die fanatiek twitterde en bij De Wereld Draait Door niet alleen vurig vertelde over kranten, maar ook over wielrennen en de Eerste Wereldoorlog. René Moerland is ‘rustig, bescheiden en slim’, zegt Raymond van den Boogaard, die met Moerland samenwerkte op de Haagse redactie.

Behalve hoofdredacteur wordt Moerland ook statutair bestuurder van de uitgever, NRC Media. In die hoedanigheid zal hij medeverantwoordelijk zijn voor de financiële resultaten. Dat kan een spagaat opleveren: beslissingen die goed uitpakken voor de journalistiek, kunnen financieel nadelig zijn.

Ook de Volkskrant krijgt een nieuwe hoofdredacteur. In april maakte Philippe Remarque zijn aftreden bekend. Zijn opvolger wordt naar verwachting eind juni bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden