René Gude's favoriete bezigheid: koffiedrinken met Babs

In het weekend heeft filosoof en Denker des Vaderlands René Gude (57) tijd om voor zich uit te denken.

Carolien Spaans
René Gude op het terras van zijn woonark aan het Amsterdamse IJ. Beeld Ivo van der Bent
René Gude op het terras van zijn woonark aan het Amsterdamse IJ.Beeld Ivo van der Bent

Als het moment is aangebroken dat botkanker ook je longen is binnengeslopen, praten zonder te hoesten niet meer gaat en je op de billen een trapje af moet, kun je twee dingen doen: met de gordijnen dicht gaan liggen wachten. Of door. René gaat door. Op mooie weekenddagen rommelt hij de trap op naar het riante dakterras van zijn woonark aan het Amsterdamse IJ. 'Een heel gedoetje met mijn ene been', maar het uitzicht is weergaloos en bovendien kan hij zich hier toeleggen op zijn favoriete bezigheid: koffie drinken met Babs. 'Mijn vrouw. Ik mag over de raarste dingen tegen haar aan kletsen, en zij heeft een oneindige opnamecapaciteit voor flauwe grapjes. Zij blijft erom grinniken en dat is mooi, want die grapjes doorstaan de toets van geen énkele kritiek.'

Als het ook haar te dol wordt, gaat Babs aan wal de tuin snoeien, en kan René door met hobby twee: doelloos denken. 'Doordeweeks denk ik gericht en probleemoplossend, in het weekend kan ik mijn hoofd lekker de vrije loop laten, vanuit mijn nieuwsgierigheid.' Die wordt aangewakkerd door de boeken naast hem. Was ist Philosophie? ('Dat kan ik steeds opnieuw lezen') en één van de dertien delen Historisches Wörterbuch Der Philosophie, 'een fantastisch boek waarin filosofische termen worden uitgelegd. Kijk, 'Pathos' vind ik altijd een fijne, of hier: 'Person'.' René bladert door het boek. 'Ja hier, Person.

En nu kan ik lezen welke betekenis er in de loop der eeuwen aan dat concept werd toegekend. En dan zie je dat het belang van de persoon enorm toenam toen de moderne samenleving meer individualistisch en seculier werd.' René glundert. 'Daar word ik blij van.' En dan doen dat kuchje, of zijn vooruitzichten, of de krukken die hij niet op de foto wil ('Lelijke rotdingen') er niet meer toe. Voorwaarts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden