René Diekstra boos op GPD-dagbladen

Bijna zeven jaar geleden is het nu, dat de Leidse psycholoog René Diekstra werd beschuldigd van meervoudig plagiaat, en vervolgens bedolven raakte onder een lawine van - overwegend ongegronde - beschuldigingen....

De naar hem vernoemde affaire blijft echter opspelen. Ook nu weer. En ook nu vormt het geschreven woord de inzet. Op 5 april verscheen in de Haagsche Courant (HC) een kloek interview met Diekstra. De auteur, Gijsbert Spierenburg, had hem tevoren inzage gegeven en had het beladen verleden er een ondergeschikte plaats in gegeven.

Volgens sommige collega-journalisten was dat nu juist het manco van het interview. Nadat Spierenburgs artikel ter overname was aangeboden aan de andere titels van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD), werd het dan ook grondig herschreven. Zo verschenen op 12 april in het Leidsch Dagblad en het Haarlems Dagblad versies die nogal afweken van het origineel.

Probleem was alleen dat noch de auteur, noch de geïnterviewde hierin was gekend. Tot groot misnoegen van beiden. 'De autorisatie van een interview verliest klaarblijkelijk haar geldigheid zodra het op het GPD-net wordt geplaatst', zegt Diekstra.

Dat is inderdaad het geval, beaamde Jan Geert Majoor, hoofdredacteur van drie GPD-bladen, in een e-mail aan Diekstra. Elke titel is in beginsel vrij om wijzigingen aan te brengen in de aangeboden kopij. Tenzij de aanbieder nadrukkelijk aangeeft dat het om een geautoriseerd artikel gaat. Maar dat is in het onderhavige geval niet gebeurd.

Majoors collega van de HC, Peter ter Horst, erkent dat hij geen immuniteit voor het artikel heeft bedongen, maar meent dat de afnemers meer terughoudendheid bij de eindredactie hadden moeten betrachten. Hun handelwijze is, meent Ter Horst, 'niet chic' geweest. Wel vraagt hij zich af of de Nederlandse journalistiek niet te veel door 'autorisatiedrift' bevangen is geraakt.

Wellicht geeft de Raad voor de Journalistiek snel antwoord op deze vraag. Diekstra zal het geval namelijk bij dit orgaan rapporteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden