Rendement van zonnepanelen wordt te zonnig voorgesteld

Aanbieders van zonne-panelen gaan ervan uit dat de stroomprijs zal blijven stijgen. Maar volgens deskundigen is dat niet zo.

DOOR FRANK VAN ALPHEN

Verkopers van zonnepanelen spiegelen financiële rendementen voor van 10 tot 14 procent. De aanname bij deze sommetjes is dat de energieprijs snoeihard blijft stijgen. Volgens sommige experts is dat pure speculatie.

'De investering in uw zonnepanelen levert (...) veel meer op dan wanneer uw geld op een spaarrekening zou staan.' Dit schrijft Nuon bij een aantal voorbeeldberekeningen. Het rendement op de investering van krap 4.000 tot bijna 8.000 euro loopt op van ruim 10 tot bijna 14 procent in een periode van 25 jaar. Dat is inderdaad vijf tot zeven keer zoveel als de rente op een spaarrekening.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt de berekeningen niet te controleren omdat zonnepanelen geen financiële producten zijn. 'We vinden de vergelijking met een spaarrekening wel onwenselijk. Een spaarrekening is wezenlijk iets anders', aldus een AFM-woordvoerder. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) laat weten de prognoses van de panelenverkopers evenmin te onderzoeken. 'Dat doen we alleen als we signalen krijgen dat er mogelijk sprake is van misleiding', aldus de ACM-voorlichter.

Een cruciale aanname bij deze berekeningen is de stijging van de stroomprijs. Hoe hoger het percentage hoe mooier het plaatje. Zo becijfert Eneco dat de prijs van elektriciteit de komende 25 jaar met 6,4 procent per jaar zal stijgen. Dit percentage is gebaseerd op de stijging in de afgelopen vijftien jaar. Uitgaande van de huidige 22 cent per kilowattuur betalen we over een kwart eeuw ruim 1 euro voor deze hoeveelheid elektriciteit. Niet alle energieleveranciers rekenen hun klanten zo rijk. Zo hanteert Delta een bescheiden stijgingspercentage van 2,5 procent.

'Pure speculatie', noemt Rob de Bree van zonadviesbureau Siderea de veronderstellingen van sommige energieleveranciers. 'Je moet verschil maken tussen de kale stroomprijs en de andere kosten zoals btw en de energiebelasting. De kale stroomprijs van zo'n 7 cent is de laatste twintig jaar nauwelijks gestegen.' Stroom is vooral duurder geworden door de introductie van de energiebelasting (11 cent) en de verhogingen van de btw (3,5 cent).

'Je kunt de btw of de energiebelasting niet elk jaar met 4 tot 6 procent laten oplopen', zegt De Bree. 'De overheid laat de energiebelasting meegroeien met de inflatie. Die ligt tussen de 1,5 en 2 procent. De btw zal na de laatste verhoging naar 21 procent niet direct weer worden verhoogd.'

Nuon baseert zich op een prognose van Milieu Centraal. Deze onafhankelijke voorlichtingsorganisatie hanteert bij de berekening van het rendement van energiebesparende maatregelen een jaarlijkse prijsstijging van 4 procent. Milieu Centraal introduceert volgende maand een standaardberekeningswijze voor het rendement van investeren in onder meer zonnepanelen. 'Consumenten kunnen dan een betere afweging maken van kosten en baten dan met de vuistregel terugverdientijd', aldus de woordvoerder van Milieu Centraal.

De aanname dat de prijs van energie blijft stijgen, wordt eveneens ondermijnd door onlangs gepubliceerde prognoses van ABN Amro. De bank verwacht dat de prijs van ruwe olie de komende jaren daalt van 94 naar 85 dollar per vat in 2015. Belangrijkste oorzaken zijn minder spanningen rond Iran en afnemende vraag door de economische malaise.

De sommen van zonnepaneelverkopers dreigen nog door een andere maatregel onderuit te worden gehaald. De Europese Commissie wil met ingang van volgende maand een antidumpingheffing van 30 procent invoeren op zonnepanelen uit China. Volgens De Bree stijgt de terugverdientijd bij een gemiddeld rijtjeshuis hierdoor van 10 naar 11,5 jaar.

De Bree vindt de langere terugverdientijd en de opgeschroefde rendementscijfers geen obstakel om toch panelen te laten installeren. 'Het is loeischone energie en na de terugverdientijd begin je te verdienen. Het is goed mogelijk panelen te verkopen zonder mensen hoge rendementen voor te spiegelen', aldus de adviseur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden