'Rendement en ethiek gaan samen'

Een ethisch project van het ABP in Mozambique liep uit op landroof. 'Soms maak je vieze handen.'

AMSTERDAM - 'Dat er dingen heel erg mis zijn gegaan, dat betreuren wij ten zeerste. Soms lopen er dingen fout en daar balen wij van.' Anna Pot (37), senior duurzaamheidsspecialist bij de uitvoeringsorganisatie van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, heeft nog steeds de pest in over de problemen rond ABP's investeringen van bijna 45 miljoen euro in pijnboom- en eucalyptusplantages in Mozambique. De investeringen blijken de afgelopen vier jaar niet te hebben voldaan aan de ethische eisen die het pensioenfonds aan het project stelde, zo berichtte deze krant zaterdag.


'Maar', zegt Pot, 'nu is wel duidelijk geworden uit dat als er dingen misgaan wij verbeteringen kunnen opleggen.' Na druk van het ABP op het Scandinavische Global Solidarity Forest Fund, het fonds dat de plantages opzette, werd onder meer het bestuur in Mozambique vervangen.


Pot, oud-werknemer van Greenpeace: 'De kracht die wij als grote industriële belegger hebben is dat wij iets kunnen bereiken in moeilijke gebieden en moeilijke sectoren. En dan maak je weleens vieze handen.'


'Je kan er op twee manieren naar kijken. Je hebt groene banken die zeggen: in bepaalde sectoren, zoals olie en mijnbouw, is zo veel mis, daar doen wij niet aan mee. Maar wij doen dat wel. Want je kunt wel op je morele gelijk gaan zitten, maar dan verandert er niets.'


Wanneer heeft u de vieste handen gemaakt?

'Je praat met bedrijven die actief zijn in landen met regimes die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen. Hoe kan een bedrijf daar op de juiste manier opereren? Dat vind ik een lastig dilemma.


'Vooral Aziatische bedrijven zijn lastig in te schatten. Wat vinden ze er nou echt van, vraag je je soms af? Ik heb wel eens meegemaakt dat ik een bedrijf aansprak en dan achteraf dacht: heb ik nou alleen maar een pr-verhaal gehoord? Maar dan zie je later terug dat ze wel degelijk maatregelen hebben genomen.


'Het Maleisische oliebedrijf Petronas bijvoorbeeld, dat een mensenrechtenbeleid heeft ontwikkeld, net als het Egyptische telecombedrijf Orascom. Met dat laatste bedrijf waren we al twee jaar bezig en dan wordt er opeens vooruitgang geboekt.'


Staan het beleggersrendement en de ethiek niet vaak op gespannen voet met elkaar?

'Nee, dat vind ik niet. Het is echt een van onze overtuigingen dat rendement en ethiek hand in hand kunnen gaan. Er is geen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs voor dat ethische beleggingen méér rendement opleveren, maar je ziet in ieder geval wel dat het geen rendement kost, dat ethische bedrijven het niet slechter doen dan andere bedrijven.


'En het is binnen APG echt niet alleen het clubje rond Anna Pot die dat inziet en als een soort interne ngo met het vingertje zit te zwaaien die bedrijven op hun verantwoordelijkheden aanspreken. Het wordt steeds meer business as usual.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden