Rendabel

Kijkt Marcel van Dam wel tv? Het wemelt van de onrendabelen op het scherm; televisie ontfermt zich over hen. Misschien is het de tijd van het jaar en mogen de sloebers na 1 januari weer barsten, maar het lijkt er niet op....

Jean-Pierre Geelen

John Williams hielp op RTL 4 dit voorjaar al gezinnen door hun schulden (en de crisis) heen in Een dubbeltje op zijn kant. De Frogertjes speelden onrendabele in Geen cent te makken, en openden de poorten van de Voedselbank.

Editie NL (RTL) ontfermde zich gisteren over de familie Cullens, die het ook niet breed heeft. Er volgde een oproep om kerstcadeautjes voor hen en anderen te sturen naar de Voedselbank.

Even later presenteerde Ruben Nicolai voor de socialistische AVRO de tweede aflevering van Maximum bereikt, over mensen met schulden. Wie zijn energienota nog kan betalen mag meekijken, want de bedoeling is dat we wat leren.

Ex-lama Ruben Nicolai presenteerde, maar er zat geen greintje humor in. Hij was op bezoek bij Natasja en Paul – met een schuld van 36 duizend euro (en vier kinderen) hadden zij ‘hun maximum bereikt’. Zes jaar geleden verkochten zij hun huis. De nieuwe kopers ontdekten dat er asbest in de woning zat, en stapten naar de rechter. Die gaf hen gelijk, en ook al wisten Natasja en Paul van niets: daar was de vette shit.

Ruben had een psycholoog bij zich: Steven. Hij zag meteen dat Paul en Natasja ‘duidelijk aan het einde van hun Latijn zijn’. Hij zei: ‘Financieel is altijd ook emotioneel’.

Budgetcoach Marion sloeg aan het rekenen met de uitgaven van Natasja. Die deed het ‘hartstikke goed’, maar toch was er 230 euro tekort in de maand. De budgetcoach: ‘Dan ontstaat er een schuld, en dat moet natuurlijk niet’. Dat werd dus voortaan douchen, in plaats van in bad.

Ook was er nog Jan, ‘jobcoach’. Die ging kijken of Paul eens iets anders kon doen dan vrachtwagenchauffeur zijn. Toen Paul na een nachtdienst uit bed kwam, zei Ruben: ‘Je weet wat Jan komt doen: hij gaat je vertellen wat jij gaat worden’.

Jan dacht aan iets met ‘planning, administratie, dingen uitleggen, in een groot bedrijf’. Een opmerkelijke toekomst voor iemand met schulden.

De jobcoach zei: ‘Je moet altijd serieus kijken naar wat nu de inkomsten zijn. Ik denk dat je zeker hetzelfde zou kunnen gaan verdienen’. Mooi, dan kon Natasja ’s avonds gaan werken.

Een tijdje later was Natasja al vrolijker. ‘Paul is nu minder gesloten’. Zo simpel is het dus, rendabel worden. Paul moest alleen nog maar even een baan vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden