Opinie

'Rendabelere HSL-lijn gaat boven reizigersbelang'

De ingezonden brieven van maandag 2 november.

De HSL-lijn bij Hoogmade. Beeld Raymond Rutting
De HSL-lijn bij Hoogmade.Beeld Raymond Rutting

Een nieuw debacle dreigt

Nu de conclusies en aanbevelingen over het Fyra-debacle gepubliceerd zijn, is het zaak om het belang van de treinreiziger echt centraal te stellen. Maar een nieuw spoordebacle dreigt want de NS heeft het plan bestaande intercitytreinen op het traject Den Haag- Eindhoven te verplaatsen naar het HSL-spoor. Hier speelt de vraag wat nu echt belangrijk is: geld of de reiziger?

Voor de NS is het rendabeler krijgen van de HSL-lijn blijkbaar belangrijker dan het belang van de reiziger. De reiziger heeft immers belang bij extra treinen, niet bij een verschuiving van bestaande treinen naar een nauwelijks sneller traject en extra overstappen. Met het voornemen van de NS zal het aantal intercitytreinen tussen Dordrecht en Rotterdam bijna halveren en zal er geen intercity meer rijden tussen Breda en Dordrecht. Dat de spoorverbinding voor beide steden en regio's (Dordrecht heeft een centrumfunctie voor zo'n 270.000 inwoners) hiermee fors verslechtert behoeft geen betoog. Ook de aansluiting op de zeer succesvolle (maar niet door de NS geëxploiteerde) regionale Merwede-Lingelijn komt met het voornemen van de NS in het gedrang.

Jaarlijks maken 3,3 miljoen reizigers gebruik van die lijn. Een verandering in de voorgenomen dienstregeling van de NS is daarom nodig. De politiek in Den Haag is daarvoor aan zet. Behoud de bestaande intercityverbindingen en voeg extra treinen toe die op het HSL-spoor rijden. Dát is in het belang van de reiziger.

Joost Veldman, Arjan de Looze, Dordrecht

Verantwoordelijkheid

Zodra bij de overheid een grove fout wordt gemaakt, gaan de media op zoek naar de verantwoordelijke minister, staatssecretaris of burgemeester met de vraag of deze nog wel kan aanblijven.

Immers, deze is verantwoordelijk voor de gang van zaken. Wanneer een sporttrainer niet functioneert kom de onvermijdelijke vraag wanneer deze opstapt. Immers, deze is eindverantwoordelijk. Zomaar een paar voorbeelden.

Het valt mij vaak op dat men vrij snel met deze vraag komt. Het veel besproken plagiaat bij de Volkskrant blijft bij een excuus, net zoals enige tijd geleden bij de verzinsels van een NRC-journalist.

In dit licht bezien zou het de verantwoordelijke hoofdredacteur sieren zijn functie ter beschikking te stellen.

Gerard Bot, Wervershoof

Onmisbare stagiaires

In verschillende rubrieken van de Volkskrant is -terecht- uitgebreid stilgestaan bij de zaak aangaande de frauderende stagiaire. De affaire is van veel kanten belicht, alleen zijn zowel de hoofdredacteur, de ombudsvrouw (+) als verschillende lezers (via ingezonden brieven) voorbij gegaan aan een essentieel detail in deze zaak.

De ombudsvrouw citeert de hoofdredacteur 'dat stagiairs te snel in het diepe worden gegooid' en deze opmerking vindt weerklank bij de redactie. Dit is echter hoe de journalistiek anno 2015 functioneert. Voor kranten en bladen zijn stagiaires niet een leuke aanvulling voor de redactie van mensen die koffie kunnen halen en wellicht hier en daar een foto-onderschriftje of een eenkolomsrubriek mogen maken.

Ik ben zestien jaar hoofdredacteur bij verschillende titels en ik heb gezien hoe stagiaires meer en meer snel verantwoordelijk worden voor het creëren van content voor het medium. Dit is geen mening of klacht maar de realiteit.

Kranten en bladen hebben steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden. Daarnaast moet nieuws meteen (digitaal) gecoverd worden. Stagiaires zijn in dit proces totaal onmisbaar geworden.

De wens uit te spreken om stagiaires rustig te laten wennen is een ijdele. Tot slot een relativering. Frauderende stagiaires zijn een zeer grote uitzondering en dagelijks profiteren ontelbaar veel redacties van de kennis en kunde van studenten die als stagaires het vak willen leren.

Jim Jansen, hoofdredacteur New Scientist, Amsterdam

'Eentje van ons'

Als docent op een scholengemeenschap voor havo/vwo kijk ik met twee brillen naar wat er geschreven is over uw plagiërende stagiair. In de eerste plaats met mededogen, want deze jongeman is de middelbare school nog maar nauwelijks ontgroeid en had er 'eentje van ons' kunnen zijn.

Ik ken ze wel, de Icarusjes, die rakelings langs de zon willen vliegen. De gevolgen kunnen gruwelijk zijn, maar tegelijk hoort het zo erg bij die leeftijdsfase om hoog te willen vliegen en niet te letten op de steeds sterker wordende geur van de smeltende was waarmee de vleugels vastzitten aan je schouders.

Door bril twee kijk ik naar de toekomst, en heb ik van uw artikelen, met name dat van ombudsvrouw Annieke Kranenberg (+) van zaterdag 30 oktober, een documentjegemaakt dat ik ga gebruiken bij de introductie van een praktische opdracht of een profielwerkstuk op mijn school. Uiteraard geanonimiseerd, en met bronvermelding.

Want waar wij binnen de muren van de school soms nog mild en vergevingsgezind reageren op plagiaat, hoeft de leerling daar na zijn vertrek van school niet meer op te rekenen.

Met dit actuele voorbeeld uit het leven van een bijna-leeftijdgenoot kan ik mijn leerlingen nu beter duidelijk maken waarom wij op school altijd maar zo zeuren over plagiaat. Op die manier komt er uit alle ellende voor uw stagiair misschien voor de nieuwe generatie toch iets goeds voort.

Anneke Korevaar, docent Griekse en Latijnse Taal en Cultuur op het Montessori Lyceum Rotterdam

Doorgaan met leven

De stagiair die plagiaat pleegde bij de Volkskrant wilde nieuws maken en kreeg ook van de redactie deze opdracht. Dat is meer dan prima gelukt. Stages zijn om werk- en leerervaringen op te doen.

Ook daar is meer dan gemiddeld invulling aan gegeven. Een voldoende geven dus, vergeven en niet vergeten.

En allemaal doorgaan met leven.

Theo Bakker, Pijnacker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden