‘Renault niet in Turkije bouwen’

Het accepteren van miljarden euro’s aan staatssteun in 2009 komt automaker Renault duur te staan. In ruil voor de hulp eist de politiek nu invloed op het beleid.

Van onze verslaggever Michiel Haighton

Zo probeert de Franse regering plannen van Renault om de nieuwe Clio in Turkije te bouwen, te dwarsbomen. ‘We leggen niet een grote som geld op tafel om vervolgens te zien hoe de autoproductie naar het buitenland verdwijnt’, zei Sarkozy deze week.

De Franse minister van Industrie, Christian Estrosi, gooide er nog een schepje bovenop. Als Renault de ‘Turkijeplannen’ doorzet, wordt het belang dat de Franse staat heeft in Renault (15 procent) vergroot naar 20 procent ‘om zodoende meer invloed te kunnen uitoefenen op het beleid’, aldus Estrosi. Een staatssecretaris voegde eraan toe dat ‘een wagen die is bestemd voor de Europese markt ook in Europa vervaardigd zou moeten worden.’

Eurocommissaris Neelie Kroes eiste vrijdag uitleg van de Fransen. Zij heeft vorig jaar ingestemd met een staatssubsidie van 6 miljard euro voor Renault en Peugeot/Citroën, op nadrukkelijke voorwaarde dat de bedrijven niet worden verplicht productie in Frankrijk te houden. Volgens haar botsen de uitspraken van de Franse politici met deze afspraak.

‘Economisch nationalisme kan leiden tot een spiraal van vergelding waardoor de crisis tien keer zo erg wordt en kansen op herstel worden vernietigd’, zo liet Kroes vrijdag weten.

Automaker Fiat gaat wel een fabriek sluiten, op het eiland Sicilië. Vanaf de autobeurs in Detroit riep directeur Sergio Marchionne andere automakers op zijn ‘moedige’ voorbeeld te volgen. Volgens hem is sprake van structurele overcapaciteit: Europese fabrieken draaien in 2010 op slechts 65 procent van hun capaciteit. Overheden verstoren met hun steunmaatregelen de markt, zegt Marchionne. ‘Fabrikanten worden betaald om onrendabele fabrieken niet te sluiten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden