Renault mag Vilvoorde nog niet sluiten

Renault moet de procedure voor de sluiting van de assemblagefabriek in Vilvoorde en het ontslag van de ruim 3100 Belgische werknemers overdoen....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Volgens de rechter heeft Renault zich niet gehouden aan de wettelijke regels voor tijdige consultatie van de werknemers, zoals vastgelegd in cao's.

De Franse autofabrikant kondigde eind februari pardoes aan dat de vestiging in Vilvoorde medio dit jaar dichtgaat.

Die 'strategische' beslissing veroorzaakte een golf van verontwaardiging en protest, ook in andere Europese landen. De Belgische en Vlaamse regering, gesteund door de Europese Commissie, riepen de Renault-werknemers op naar de rechter te stappen, omdat het concern ogenschijnlijk alle sociale regels aan zijn laars had gelapt.

De Brusselse arbeidsrechtbank verklaarde de aangekondigde sluiting van de Renault-vestiging gisteren 'onwettig'. De vakbonden reageerden opgetogen. Hendrik Vermeersch van de socialistische vakbond ABVV noemde de beschikking zelfs 'fantastisch'.

De ontslagprocedure moet volledig worden ingetrokken. De bonden hopen alsnog in overleg met Renault te kunnen treden over de toekomst van Vilvoorde.

Renault zelf reageerde laconiek op de uitspraak van de rechter. Bestuursvoorzitter Schweitzer van Renault blijft bij zijn plannen dat de Belgische vestiging in juli van dit jaar dichtgaat, aldus een woordvoerder.

Renault wordt alleen gedwongen dit besluit nog een keertje volgens de wettelijke procedure bekend te maken en door te zetten.

Daarmee hebben de werknemers en vakbonden slechts een morele overwinning behaald. Vandaag trekken de Renault-arbeiders Brussel weer in voor een grote demonstratie, de zoveelste in een lange reeks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden