Column

'Renata, word gauw beter en laten we duimen dat ook onze zieke samenleving zal genezen'

Columnist Ferdows Kazemi schreef een brief aan het Poolse meisje Renata. 'Wie weet, misschien kun je later in Nederland komen studeren. En zullen er geen zieke kinderen in detentiecentra opgesloten worden, met medici zonder verantwoordelijkheidsbesef.'

Renata. Beeld De Vijfde dag.
Renata.Beeld De Vijfde dag.

Via het podium waarvoor ik schrijf, las ik over jou en ik zag je op het filmpje, zingend over een visje. Tranen!

Ik zal je een verhaaltje vertellen over een dierbare. Dertien jaar geleden kreeg een jonge vrouw van 26 jaar oud pijn in een arm, daarna in een been en toen in haar rug. De ene specialist na de andere onderzocht haar. Er werd heel wat bloed bij haar afgetapt en onderzocht. Ze konden niets vinden. Ze kroop op de grond van de pijn, en dit duurde twee maanden lang. 'Alles is goed', zeiden alle artsen die haar onderzochten. Ze onderzochten haar bloed wel grondig, want ze waren niet afhankelijk van protocollen. Er was geen IND en COA die richtlijnen voorschreef voor medische zorg. Ze woonde immers in haar eigen land en was geen asielzoeker. Ook zij werd elke keer met pijnstillers naar huis gestuurd. Het zou tussen haar oren zitten.

Op de zestigste dag werd ze weer wakker van de genadeloze pijn, en deze keer met opgezette lymfeklieren. Ze ging direct naar haar arts. Hij keek naar de opgezette klieren en zei ernstig dat hij een punctie bij haar wilde doen. De opgezette lymfeklieren gaven hem voldoende signaal om verder te onderzoeken. Het was duidelijk dat het moordwapen niet direct in haar bloed te vinden was. De arts moest dieper graven. In haar beenmerg. Hij groef en hij vond het. Maar het was te laat. De behandeling mocht niet baten en ik verloor twee maanden later een geliefde zus aan Acute Myeloïde Leukemie met het cijfertje 3, AML3.

Opgezette klieren
Sindsdien gaat mijn blik direct naar de keel van iemand die klaagt over pijn in armen of benen, op zoek naar de opgezette klieren. Ik geef toe lieve Renata, het is een Pavloviaanse reactie. Ik wil hiermee geen statement maken. Je zult me niet horen zeggen dat er wellicht in die ongeschreven protocollen van de IND staat dat opgezette klieren dure signalen afgeven die wij in tijden van de crisis niet kunnen gebruiken.

En zeker niet wanneer er direct een tweet in de lucht gestuurd wordt door een geblondeerde heer, die de peilingen doet dalen of stijgen. Een tweet die over belastingbetalers en ontvangers gaat. Over jou, Renata, als zieke belastingontvanger en die gezonde, nette heer en zijn gezonde, hardwerkende Nederlandse aanhang als belastingbetaler. Je zult me niemand horen beschuldigen van onmenselijkheid. De wereld bestaat alleen uit 'Goedwillenden', die slechts protocollen volgen. En je weet Renata, protocol is protocol.

Tickets naar Polen
Onze staatssecretaris, de heer Teeven, als een van die 'Goedwillenden', heeft zijn medeleven betuigd aan je familie. Hij vindt het heel erg dat je aan leukemie lijdt. Heel erg aardig van hem dat hij jullie tickets naar Polen betaald heeft. Het is een rot-land, dat Polen. Hier hebben we ook last van hen. Een tijdje geleden mochten wij onze klachten over hen die tegen een lage betaling onze bloembollen komen schoon maken, kenbaar maken op een site, gelanceerd door die nette, geblondeerde heer. Duizenden klachten. Lief van die Polen dat ze jou nu behandelen, en geen ticket gekocht hebben naar Georgië zodra ze die opgezette klieren bij jou ontdekt hadden.

Wordt gauw beter, lieve Renata. Het is jouw ouders niet gelukt voor jou in Nederland een betere toekomst te creëren, iets dat iedere ouder haar of zijn kind wenst. Maar ze probeerden het wel. Wie weet, misschien kun je later in Nederland komen studeren. Tegen die tijd is de crisis over. De protocollen van de IND zullen dan ook anders zijn. We zullen hier geen vreemdelingendetentiecentra meer hebben. De naam alleen al; te lang, te kil, niet passend bij dit land.

Protocollen
Er zullen geen zieke kinderen in die centra opgesloten worden, met medici zonder verantwoordelijkheidsbesef. Er zal geen ticket meer gekocht worden voor een kind met AML en nog een cijfertje erbij. Er zullen weer artsen komen die de protocollen van de IND opzij schuiven en zich beroepen op de eed die ze afgelegd hebben. Onze zieke samenleving zal weer genezen.

Wordt gauw beter, dan gaan we samen duimen voor een groeiende economie, vanuit het treurige besef dat de economie het fundament vormt van onze moraal.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden