Remu komt in Spaanse handen

Het Utrechts energiebedrijf Remu komt in handen van Endesa, het grootste elektriciteitsbedrijf van Spanje. Endesa betaalt 2,5 miljard gulden voor Remu, dat al enige tijd te koop was....

ANP

Endesa streek eerder dit jaar neer in Nederland. Het Spaanse concern kocht in het voorjaar het Nutsbedrijf Regio Eindhoven (NRE) voor 890 miljoen gulden. Remu denkt met de Spaanse steun in de rug de concurrentieslag op de geliberaliseerde energiemarkt aan te kunnen. Endesa wil uiteindelijk van Remu en NRE één sterke Europese speler maken. 'De sterke positie van Endesa stelt Remu in staat uit te breiden in Nederland en in de ons omringende landen', aldus Remu-directeur P. de Visser.

Endesa krijgt met de verwerving van Remu in Nederland een marktaandeel van 9 procent. De combinatie Remu-NRE voorziet ongeveer 1,17 miljoen aansluitingen van stroom.

Helemaal zonder slag of stoot is de overname niet gegaan. Grootaandeelhouder de gemeente Utrecht wilde het energiebedrijf eigenlijk helemaal niet verkopen. Eerder deze maand sprak de gemeenteraad zich uit tegen privatisering. De andere grootaandeelhouders, de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort, spraken zich echter wel uit voor de verkoop en dwongen Utrecht overstag te gaan.

De aandelen van de Remu waren in handen van twee verschillende houdstermaatschappijen. In de GCN-maatschappij bezaten de kleinere gemeenten uit de regio in totaal 30 procent van de aandelen. In de Remu-maatschappij namen Amersfoort (5 procent), de stad Utrecht (47,5 procent) en de provincie (47,5 procent) de overige 70 procent van de aandelen voor hun rekening.

De aanstaande overname had bij de 1400 werknemers voor nogal wat onrust gezorgd. Zo ging het gerucht dat er meer dan vijfhonderd banen op de tocht zouden staan. Tijdens de persconferentie bestempelde De Visser de geruchten als 'flauwekul'. De overname heeft volgens hem geen gevolgen voor het personeel.

Endesa is een gigant in de internationale energiewereld. Het concern, dat 33 duizend werknemers telt, bedient ongeveer 23 miljoen huishoudens en bedrijven in twaalf landen. Endesa heeft een beursnotering in Madrid en New York. Op Wall Street won Endesa vrijdag 1,5 procent op het nieuws van de overname.

Minister Jorritsma van Economische Zaken en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) moeten nog instemmen met de overname van Remu.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden