Nieuws

Remkes waarnemend gouverneur in Limburg

Johan Remkes (VVD) wordt waarnemend gouverneur van Limburg. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de 69-jarige oud-minister en voormalig commissaris van de koning in Noord-Holland aangesteld als tijdelijke vervanger van Theo Bovens (CDA).

Peter de Graaf
Johan Remkes.
 Beeld Jiri Büller
Johan Remkes.Beeld Jiri Büller

Remkes begint maandag al. Het is de bedoeling dat hij een halfjaar op het gouvernement aan de Maas blijft. Hij moet niet alleen op de winkel passen, maar heeft van Ollongren ook de specifieke taak meegekregen te kijken naar de bestuurscultuur en in Limburg, inclusief het integriteitsbeleid.

Ollongren heeft de VVD-bestuurder, die tot medio vorig jaar nog waarnemend burgemeester van Den Haag was, mede om zijn ervaring met de aanpak van integriteitsaffaires gekozen. Na zijn aantreden als commisaris van de koning in Noord-Holland in 2010 begon Remkes met de operatie Schoon Schip naar aanleiding van het corruptieschandaal rond ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

‘Limburg kan niet van affaire naar affaire blijven gaan’, zei de minister vrijdagmiddag in Maastricht. Ze is vrijdag naar de Limburgse hoofdstad afgereisd om met de fractievoorzitters in het provinciale parlement te praten over de ernstige bestuurscrisis.

Gidsen

Ollongren zegt er alle vertrouwen in te hebben dat Remkes ook in Limburg voortvarend aan de slag zal gaan met het integriteitsbeleid. De demissionaire D66-minister wil ook zo snel mogelijk de procedure starten voor de benoeming van een nieuwe gouverneur. Ze verwacht dat die er in het najaar kan zijn.

Het Limburgse parlement wil ook zo snel mogelijk tot de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten komen, na het ontslag van alle gedeputeerden vorige week vrijdag. Waarschijnlijk worden één of twee ‘gidsen’ aangesteld die moeten inventariseren hoe een nieuw provinciebestuur gevormd kan worden dat op ‘een breed draagvlak’ kan rekenen binnen het Limburgs Parlement.

In een motie die is ingediend door de VVD wordt gesteld dat Limburg gebaat is bij bestuurlijke stabiliteit. Daarom moet ‘vaart gemaakt worden om te komen tot een duurzame en breedgedragen uitweg uit de ontstane situatie’.

Niet wachten op vervanging

CDA-gouverneur Bovens had donderdag aangegeven niet aan te willen blijven tot er een vervanger voor hem is gevonden. In een brief aan Provinciale Staten schreef hij dat langer aanblijven in deze situatie niet goed is voor hem en niet goed voor Limburg.

Afgelopen vrijdag stapten alle gedeputeerden op en kondigde ook de gouverneur zijn vertrek aan nadat de PVV een motie van wantrouwen had ingediend. Die motie leek te kunnen steunen op een meerderheid, maar werd uiteindelijk niet in stemming gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden