Remkes voelt niet veel voor fiscalisering huursubsidie

Staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting voelt weinig voor fiscalisering van de huursubsidie. Hij denkt dat subsidiëring van de huren via de belastingen voor sommige groepen, zoals AOW'ers, slecht uitpakt....

Dat liet de VVD-bewindsman dinsdag weten na afloop van het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van VROM. Morgen zal hij de Kamer kenbaar maken dat de fracties te makkelijk over de fiscalisering denken. PvdA'er Duivesteijn kreeg steun van CDA, D66 en GroenLinks voor zijn plan uit te zoeken of de huursubsidie via de belastingen kan worden uitgekeerd. 'De VVD geeft al twee maanden niet thuis om aan de onderkant van de huurmarkt iets te regelen. Dan moet het maar met andere vrienden', hield Duivesteijn zijn VVD-collega Hofstra voor.

Hofstra weigerde de afgelopen maanden in te gaan op de deal die Duivesteijn hem bood: de PvdA zou de maximale huurstijging van 3,8 procent accepteren, als de VVD akkoord zou gaan met een compensatie via de huursubsidie.

Bovendien wilde de PvdA'er invoering van huurharmonisatie, geen verhoging van de huur naar het maximale toegestane bedrag, als de woning opnieuw wordt verhuurd. De harmonisatie was voor Hofstra bespreekbaar, maar ook nog een compensatie van de huurverhoging ging de VVD'er te ver.

Het alternatief dat Duivesteijn nu presenteert, wordt volgens Remkes door andere fracties ondoordacht gesteund. Hij wijst erop dat bijvoorbeeld niet duidelijk is hoe het nieuwe belastingstelsel voor zo'n regeling uitpakt.

Ook zijn de huurquota (het aandeel dat iemand van zijn inkomen aan huur besteedt) na de invoering van de nieuwe huursubsidiewet volgens hem al behoorlijk gedaald. 'Maar ik ben niet star. Ik wil het best laten onderzoeken', aldus Remkes. Zijn partijgenoot Hofstra sluit zich daarbij aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden