Remkes: politici niet geobserveerd of afgeluisterd

De politici die voorkomen op de door Peter R. de Vries openbaar gemaakte diskettes zijn niet geobserveerd, gevolgd of afgeluisterd. De Regionale Inlichtingendienst (RID) in Rotterdam heeft alleen tips nagetrokken. Minister Remkes heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven....

ANP

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij reageert op de ophef die is onstaan over de uitzendingen van De Vries van zondag. De misdaadverslaggever toonde toen de inhoud van diskettes die een vroegere medewerker van de RID was kwijtgeraakt. Ze bevatten onder meer informatie over het seksleven van wijlen Pim Fortuyn en van LPF-politici.

Volgens Remkes worden er sinds midden jaren ‘90 door de inlichtingendienst AIVD (voorheen BVD) meldingen verzameld over de integriteit van politici. De dienst doet alleen nader onderzoek als er signalen zijn dat de democratische rechtsorde in gevaar is.

De melding over Fortuyn, die seks zou hebben met minderjarigen, kwam bij de RID binnen via een burger. De dienst heeft de informatie bekeken en voorgelegd aan de officier van justitie. Die oordeelde dat er onvoldoende reden was voor verdenking.

De gegevens over de LPF-politici, die De Vries in zijn uitzending toonde, betroffen een antecentenonderzoek, aldus Remkes. De RID handelde hier volgens de regels. Ook bij een onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling bij een Rotterdamse scholenfusie, waarvan De Vries melding maakte, werd volgens Remkes volgens de voorschriften gehandeld.

Remkes onderstreept nog eens dat het op straat raken van de diskettes met gevoelige informatie ‘een buitengewoon kwalijke zaak’ is. De overheid moet er voor zorgen dat dergelijke gegevens niet bij onbevoegden terechtkomen. De minister vindt dat journalisten het verlies van dergelijke informatie aan de kaak moeten kunnen stellen. De Vries had echter geen gegevens openbaar hoeven te maken die beschadigend kunnen zijn voor de personen in kwestie, vindt Remkes.

Hij wijst erop dat De Vries zelf heeft gemeld dat de informatie mogelijk niet klopt. Bovendien horen gevonden voorwerpen bij de eigenaar te worden terugbezorgd of naar de politie te worden gebracht.

De AIVD heeft aangifte gedaan tegen De Vries, zoals Remkes eerder al meldde. De misdaadverslaggever heeft de schijfjes inmiddels teruggegeven aan de AIVD, maar heeft kopieën gehouden. Bekeken wordt of hij hiervoor kan worden aangepakt.

De LPF reageerde woensdagavond tevreden dat ‘het kabinet de lasterlijke berichtgeving over de Lijst Pim Fortuyn en haar vermoorde voorganger naar het rijk der roddels en fabels verwijst’. De uitzending van De Vries beperkte zich volgens fractieleider Van As tot ‘het breed uitmeten van lasterlijke roddels’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden